A fost realizata de catre Cristofor Columb, navigator nascut, cel mai probabil, In 1451, la Genova, In Italia. Intrat de tanar In slujba unui negustor din orasul sau natal, Columb s-a familiarizat cu navigatia maritima si, In urma unui naufragiu, a ajuns In 1477 In Portugalia.

Aici s-a casatorit cu Dona Felipa Perestrelo e Monez si si-a desavarsit studiile cartografice Incepute la Genova. Totodata, influentat de ideile savantului Toscanelli, a conceput un plan care i-ar fi facilitat atingerea coastelor Indiei navigand spre vest, peste Oceanul Atlantic. Echiparea unor corabii cu care sa plece In explorarea acestei rute i-a fost refuzata de curtea regala portugheza.

Portugalia, care deschisese seria descoperirilor geografice, era preocupata de gasirea rutei spre taramul mirodeniilor prin ocolirea Africii. In aceste conditii, Cristofor Columb a cerut sprijin regilor Spaniei, Ferdinand de Aragon si Isabela de Castilia. Dupa ani de insistente, acestia au acceptat, In 1492, organizarea expeditiei propuse de Columb. Calatoria a Inceput din portul spaniol Palos, la 3 august 1492, cu trei corabii (Santa Maria, Nina si Pinta) si 87 de marinari.

Traversarea Atlanticului s-a dovedit extrem de dificila dar, In zorii zilei de 12 octombrie 1492, a fost zarit pamantul, dupa mai bine de doua luni petrecute pe ocean. Cele trei nave ajunsesera In arhipelagul Bahamas (insula San Salvador). In timpul primei sale calatorii, Columb a cercetat Antilele Mari, insulele Cuba si Haiti. Pana la moartea sa, petrecuta In 1506, Cristofor Columb a mai Intreprins Inca trei calatorii peste Atlantic, fara a banui Insa niciodata ca a descoperit un alt continent.

A murit In Spania, cu convingerea ca a descoperit un nou drum maritim spre India. Descoperirile sale au marcat debutul formarii imperiului colonial spaniol si al contactului dintre Europa si “Lumea noua”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: