Documente care marcheaza sfarsitul sangerosului Razboi de 30 de ani care a agitat Europa In perioada 1618-l648, aceste tratate au fost semnate In urma desfasurarii a doua congrese, In orasele Osnabruck si Munster din Westfalia (Germania).

Tratativele de la Munster vizau statele europene catolice, iar cele de la Osnabruck pe cele protestante. La discutiile, care s-au prelungit pe durata a sase ani (1642-l648), au participat ambasadorii statelor implicate In conflict si peste 550 de delegati, sub supravegherea nuntiului papal Fabio Chigi.

Tratatul de la Munster a fost Incheiat Intre Franta si Imperiul Romano-German, iar cel de la Osnabruck Intre Suedia si Imperiul Romano-German. Printre prevederile acestora se numarau: recunoasterea drepturilor Frantei asupra episcopatelor Metz, Toul si Verdun si asupra Alsaciei, extinderea considerabila a posesiunilor suedeze In dauna Germaniei, reconfirmarea principiului egalitatii religioase (cuius regia, ejus religio). Imperiul Romano-German (Habs-burgic), Infrant, este nevoit sa cedeze In fata suprematiei continentale a Frantei.

Totodata, este divizat In 343 de state. De aici Inainte, Austria Isi va asuma propria politica europeana. Pacea din Westfalia a reprezentat prima intal-nire diplomatica la nivel european (primul congres european), cu aceasta ocazie fiind consacrate principiile echilibrului politic, al ratiunii de stat si al dreptului popoarelor.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: