Acest eveniment de o deosebita importanta pentru istoria noastra s-a petrecut la data de 24 ianuarie 1859. Romanii afirmasera de foarte multe ori ca doreau sa se uneasca Intr-un singur stat, lucru precizat si In Rezolutiile Adunarilor ad-hoc din octombrie 1857.

Conventia de la Paris din 7/19 august 1858, adoptata de marile puteri garante cu scopul stabilirii organizarii Principatelor, nu excludea, dar nici nu Incuraja problema unirii depline a Tarii Romanesti si Moldovei.

In aceste conditii, romanii au profitat de situatia creata si au actionat, pas cu pas, In vederea unirii depline a Principatelor. Inceputul trebuia facut prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor si In Tara Romaneasca, dupa ce acesta fusese ales In aceasta functie In Moldova, la data de 5 ianuarie 1859. Dar lucrarile Adunarii elective a Tarii Romanesti se desfasurau Intr-o atmosfera tensionata. Conservatorii Ii aveau drept candidati la tron pe Gheorghe Bibescu si pe Barbu Stirbei, In timp ce unionistii Inca nu-si desemnasera candidatul.

Liberalii radicali au actionat pentru ca unionistii sa-l sustina pe Cuza In cursa pentru alegerea domnitorului Tarii Romanesti, convinsi fiind ca dubla alegere a acestuia In fruntea Principatelor reprezenta primul pas catre constituirea statului national.

Dezbateri furtunoase s-au desfasurat, In 22 si 23 ianuarie 1859, In Adunare, iar In noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, Dimitrie Ghica a propus unionistilor alegerea lui Cuza. Lucrarile Adunarii elective, din data de 24 ianuarie 1859, s-au desfasurat In cladirea din dealul Mitropoliei, In conditiile In care In jur se gaseau mase mari de bucuresteni, adunati de liberalii radicali, care erau gata sa intervina prin forta, la nevoie, pentru a impune alegerea lui Cuza pe tronul Tarii Romanesti.

Deputatul unionist Vasile Boerescu a propus Adunarii elective candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei, la tronul Tarii Romanesti. Aceasta a fost acceptata In unanimitate de cei prezenti, astfel ca nu a mai fost nevoie de interventia maselor populare In Adunare. Dubla alegere a lui Cuza ca domnitor, la 5 si la 24 ianuarie 1859, a reprezentat un pas important In lupta pentru constituirea statului national roman.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: