Dupa epoca descoperirilor (secolele XV-XVI), vor urma expeditiile militare cu scop de cucerire. Conchistadorul (cuceritorul) Herman Cortes va subjuga, in 1521, Imperiul Aztec, acaparand Mexicul, iar Francisco Pizarro va cuceri Peru, intre 1531 si 1533, lichidand Imperiul Incas.

Alti cuceritori iau in stapanire Bolivia, Florida, Columbia, omorand mii de indieni, sau provocand, prin bolile pe care le aduc, moartea altora.

In replica fata de tendinta spaniolilor si a portughezilor, englezii, olandezii si francezii vor porni in alte expeditii, intemeind in unul 1600 societatea “Companiile Indiilor”, care avea sarcina sa organizeze comertul cu tinuturile foarte indepartate. Olandezii se vor stabili in Java si in alte insule din Indonezia. Cautand trecere spre Indii prin nord, englezii si francezii se vor ciocni de tinutul Americii de Nord, pe care o vor lua treptat in stapanire.

In numele regelui Frantei, marinarul francez Jacques Cartier pune stapanire pe Canada, in 1534, iar sir Walter Raleigh intemeiaza, in 1584, in America de Nord, o colonie pe care o numeste Victoria (actuala Carolina de Nord), in numele reginei Elisabeth a Angliei. Acesta reprezinta momentul stabilirii europenilor in America de Nord. in 1620 niste puritani protestanti englezi intemeiau colonia Massachusetts, venirea lor in America sarbatorindu-se si azi, de “Ziua Recunostintei”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?