Personaj secundar, static, unidimensional.
Modalitati de caracterizare:
— caracterizare directa: portretul facut de narator si de alte personaje;
— caracterizare indirecta: prin propriile actiuni, simtiri si ganduri; prin mediul in care traieste; prin comentariul naratorial; prin nume.
Arhimandritul este creierul ideologic si politic al domniei, mintea limpede sfatuitoare a lui Stefan.

Personajul este un model de mare carturar din Moldova medievala, A dobandit invatatura Bizantului, impreuna cu Stefan cel Mare, prietenul sau din tinerete, la manastirea Vatopedi, de la Athos. Este un erudit, are vocatie si pregatire filosofica, cunoaste limbile elina si latina. Practica ascetismul, traind intru spirit: “Departez de la mine mancarea si bautura, fiind nevrednic de ele. Dau ticalosului trup cat ii trebuie ca sa nu piara cugetul”. Traieste in lumea ideilor inalte, este un hermeneut, descifrand semnele lumii, ale oamenilor si intamplarilor. Unii il suspecteaza de practici demonice. Isi asuma misiunea de aparator al credintei, in care vede salvarea fiintei nationale si, in acest scop, opteaza pentru sacrificiu si martiraj. Desi este o prezenta spirituala, este un om de actiune, avand si o intensa viata politica, pusa in slujba domnitorului.

Aproba si colaboreaza la infaptuirea programului politic al lui Stefan cel Mare, fiind un consilier si ideolog ca si un diplomat desavarsit. Ii condamna pe marii boieri, tradatori. Acestia nu inteleg si nu sprijina reformele voievodului, care a instaurat ordinea, sentimentul de securitate sociala, si a readus demnitatea nationala: “Iar noi, dupa ce a pus maria sa Stefan-Voda randuia-la in tara aceasta si si-a tocmit ostile, sa ne invalim in seul nostru si sa ne plecam in culcusul nostru ca necuvantatoarele? Asta n-au inteles unii dintre boieri, care-si ascut limbile in taina impotriva mariei sale; n-au inteles ca Stefan-voda are de la Dumnezeu randuiala”;
Arhimandritul este creierul ideologic si politic al domniei.

Conduce reteaua de contraspionaj in Imperiul Otoman. Impune prin forta vointei si a spiritului.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?