Personaj principal; dinamic, multidimensional, arhetipal.
Modalitati de caracterizare:
— caracterizare directa: portretul facut de narator si de alte personaje; autocaracterizare;
— caracterizare indirecta: prin propriile actiuni, simtiri si ganduri; prin mediul in care traieste; prin comentariul naratorial; prin nume.

Personajul arhetipal “aduce din vechime un ideal de intelepciune inalta, el fiind un conducator spiritual hranit la Scoala filosofica a Orientului antic” (Mihail Sadoveanu), intemeindu-si filosofia pe cunoasterea de sine. Dar, asemeni eroului liric din Oda (in metru antic) a lui Eminescu, Kesarion trebuie sa treaca, inainte de a se regasi pe sine pur in identitatea din inceputuri, prin experienta iubirii-suferinta.

In conceptia autorului, marturisita intr-un interviu tarziu din 1955, Kesarion Breb “aduce din vechime un ideal de intelepciune inalta, el fiind un conducator spiritual hranit la Scoala filosofica a Orientului antic”, intemeindu-si filosofia pe cunoasterea de sine. Personajul central al romanului apare la inceputul acestuia in fruntea ucenicilor Magului care urca pe Muntele Ascuns spre a celebra Invierea. El va fi ales de preotul lui Zamolxis ca sa se initieze in misterele Egiptului si in religia crestina a Bizantului, inainte de a deveni “al treizeci si treilea Decheneu”.

Magul care l-a desemnat ca Mesager al vechiului cult zamolxian este constient ca numai oamenii fara prihana pot sa se intoarca nevatamati dintr-o astfel de experienta modelatoare. Din justificarea alegerii sale ies in evidenta trasaturile spirituale ale tanarului monah: “Iintre toti fratii tai care se afla de fata, copii ai sufletului meu, pe tine te-am socotit mai vrednic ca sa te jertfesc. Tu ai mai multa putere si agerime in trup si poti indura mai bine asprimile vietii de rand; am cunoscut la tine si ascutimea spiritului, caci ai fost in stare sa te apropii incet-incet de adevaruri.

Ai invatat infranarea si te-ai deprins sa stai necontenit treaz cu spiritul. Ai inceput a ceti cu destula usurinta in oameni si in lucruri. Esti gata sa desfaci din tine si puterile cele tainice: dar asemenea invatamant primejdios nu se poate castiga decat acolo unde este fantana fara fund, prin care poti strabate pe taramul celalalt”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?