Doctorii Brouardel si Lhote, conform ordonantei primite de la judecatorul de instructie, trebuiau sa raspunda la urmatoarele intrebari :
-sa asiste la efectuarea exhumarii cadavrului ;
-sa efectueze autopsia ;
-sa cerceteze si sa precizeze cauza mortii.

Inca din primele ore ale zilei de 21 octombrie 1884,. doctorul Lhote, inarmat cu ordinul procuraturii, se deplasa la cimitirul din Clichy situat intr-o suburbie a Parisului, pentru a indeplini neobisnuita lui sarcina. Iata descrierea pe care a inaintat-o tribunalului :

“Mormantul doamnei Pel este situat in cuartalul 8, linia 3, Numarul 15. Groparii au procedat la scoaterea pamantului care acoperea sicriul, ingropat la 1,50 metri adancimc. Inainte de a scoate sicriul, s-au luat probe de pamant din locul corespunzator abdomenului, capului si picioarelor. Aceste probe au fost introduse in borcane de sticla, in prealabil bine spalate si apoi sigilate, avand fiecare cate-o eticheta cu datele respective.
In momentul scoaterii sicriului, am remarcat ca o cantitate oarecare de pamant patrunsese in acesta pe la partea inferioara, printr-o crapatura a scandurilor. Placa sicriului purta numarul 943, arondismentul XVI, 1880. Am luat o proba de pamant si de sub sicriu. Sicriul, sigilat de catre comisarul de politie care ma insotea, a fost expediat la morga”.

Pe data de 24 octombrie doctorul Brouardel, medic legist si toxicolog celebru din acea vreme,a efectuat autopsia cadavrului doamnei Pel. Rezultatele analizei toxicologice au fost urmatoarele :

“- Am constatat in corpul defunctei Pel, o proportie apreciabila de arsenic. Analiza chimica a demonstrat ca arsenicul este localizat in special in ficat si rinichi.
– Cercetarile noastre au demonstrat ca acest arsenic nu a fost introdus nici prin lichidul de imbalsamare si nici prin pamantul care inconjura sicriul.
– Arsenicul gasit, prin cantitatea sa, nu se gaseste in stare normala in organism.
O data cu raportul nostru, va inaintam alaturat : doua tuburi ale aparatului Marsh continand arsenic izolat sub forma de inele, extras din cadavrul doamnei Pel ; patru farfurioare prezentind pete de arsenic (probele efectuate in timpul manipularii aparatului Marsh, obtinute prin turlirea flacarii de catre un obiect rece – de exemplu o farfurioara de portelan – pe care are loc depunerea arsenicului de culoare neagra)”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?