Este o specie a genului dramatic, scrisa in versuri sau in proza, care, prin prezentarea unor intamplari hazlii, personaje ridicole ori moravuri condamnabile, starneste rasul spectatorilor sau al cititorilor.
Scopul educativ al celui care a scris o comedie nu este doar de a starni rasul, a crea o stare euforica de bine, prin aluzii sau ironii, ci si de a contribui la indreptarea moravurilor criticate.

Comedia transpune in forma dramatica o importanta categorie estetica, aceea a comicului: conflictul este superficial, personajele neimplicandu-se in el cu toata fiinta, iar valorile pentru care se infrunta nu sunt autentice.
Cel mai cunoscut autor roman de comedii este I.L. Caragiale, cu piesele: O scrisoare pierduta, O noapte furtunoasa, Conul Leunida fata cu reactiunea, D-ale carnavalului.

Comicul starnit de aceste piese a fost atat de mare, incat unii contemporani l-au acuzat pe autor de lipsa de patriotism, deoarece, intre personajele pieselor respective, nu s-ar intalni eroi pozitivi – idee gresita, combatuta de Titu Maiorescu in articolul Comediile domnului I.L. Caragiale.

Ca subspecii, intalnim comedii: de caracter, de moravuri, de situatii, de salon, bulevardiere, eroice si tragi-comedii (Regele moare, de Eugen Ionescu) -subdiviziuni mai mult de natura teoretica, deoarece, in realitate, aceste nuante se intrepatrund.

Dintre scriitorii romani care au creat comedii amintim: Vasile Alecsandri, B.P. Hasdeu, Mihail Sebastian, Tudor Musatescu, Aurel Baranga, Teodor Mazilu, Ion Baiesu si altii.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?