Cuprinde un text relativ scurt, care ne prezinta o actiune semnificativa, realizata de unul sau de cateva personaje. in functie de specia literara, schita contine o singura secventa narativa, povestirea si nuvela mai multe, organizate intr-o armonie logica a creatiei. De exemplu, in nuvela Alexandru Lapusneanul, de C. Negruzzi, secventele narative mai mari sunt marcate de capitole, avand fiecare cate un motto, iar secventele mai restranse, de diferite scene, cum ar fi cea a intalnirii dintre Alexandru Lapusneanul si cei patru boieri.

In roman, datorita constructiei sale complexe si existentei mai multor planuri narative, se poate ca unele personaje sa lipseasca din anumite secvente si sa reapara in altele. (Exemplu, in Enigma Otiliei, de G. Calinescu).

Intre secventele narative pot fi intercalate caracterizari de personaje, descrieri, comentarii, succesiunea secventelor respectand o urmare reala a evenimentelor, autorul avand o perspectiva narativa proprie, in functie de importanta pe care o acorda unor personaje sau evenimente din viata lor.

Vom observa ca alegerea secventelor narative dintr-o opera epica, de o intindere mai mare, trebuie facuta cu o anumita pricepere, pentru ca ea sa aiba un continut atractiv si rotund, sa raspunda unei anumite cerinte estetice, sa recomande opera pentru lectura.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: