Se stabilesc si pot fi analizate in cadrul unor naratiuni mai ample, cand evenimentele pot fi raportate unele la altele. Aceste relatii ne ajuta sa coordonam actiunea intr-o anumita directie, sa raportam evenimentele in timp si spatiu.

Naratiunea capata astfel relief, ca intr-o desfasurare cinematografica. Relatiile spatiale sunt stabilite cu ajutorul adverbelor si locutiunilor adverbiale de loc, ca pe o harta geografica imaginara, ceea ce da o traire mai intensa si emotiva naratiunii.

Nota: Refaceti imaginativ relatiile spatiale din romanul Fratii Jderi, de M. Sadoveanu, vizualizand locurile de la curtea domneasca, de pe mosia Jderilor, din Polonia ori Peninsula Balcanica, din muntii Moldovei, in cadrul vanatorii de la Izvorul Alb, batalia de la Vaslui.

Imaginile temporale – sunt realizate cu adverbe si locutiuni adverbiale de timp, dar se apeleaza mai ales la timpurile verbelor. Exista o concordanta a timpurilor, care marcheaza in naratiune o scara a succesiunilor.

Un efect stilistic deosebit il are prezentul istoric, intalnit in Romanii supt Mihai Voievod Viteazul, de N. Balcescu, unde faptele lui Mihai Viteazul sunt narate la prezent, pe cand ale turcilor ne apar la trecut. Procedeul reliefeaza eroismul voievodului roman, aducandu-l, conventional, mai aproape de noi, incercand sa suprapuna timpul naratiunii cu timpul lecturii.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?