Este specie a genului dramatic, in versuri sau in proza, care poate imbina episoadele triste cu cele vesele. Apare in secolul al XVII-lea, in literatura europeana si are ca scop formularea unor subiecte si situatii veridice, a unor tipuri comune, cotidiene.

Conflictul este foarte puternic (dar nu fara solutie, ca in tragedie), iar eroul, spre deosebire de cel tragic, este dispus atat la infrangere, cat si la triumf. Drama tinde sa exprime intreaga complexitatea a vietii reale, fiind mai putin supusa conventiilor decat tragedia. De aici si diversitatea formelor si dificultatea de a o defini.

Tipologie: istorica, sociala, psihologica, mitologica, drama a cunoasterii, drama “de idei”, filozofica etc, iar in functie de curentul literar: romantica, realista, naturalista, simbolista, expresionista, suprarealista, postmodernista etc.

Reprezentanti in literatura universala: Victor Hugo, Lessing, Goethe, Schiller, H. Ibsen, A. P. Cehov, Luigi Pirandello, George Bernard Shaw, Jean-Paul Sartre s. a., iar in literatura romana: Bogdan Petriceicu Hasdeu, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Al. Davila, Barbu stefanescu Delavrancea, Lucian Blaga, Camil Petrescu, Horia Lovinescu s. a.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?