Intre fluviul Gange si Indus s-a dezvoltat in Antichitate civilizatia indiana, comparabila ca volum cu cele din Egipt si Mesopotamia. Asezata in spatiul in care astazi se afla India, Bangladesh si Pakistan, numit adesea “subcontinentul indian”, aceasta civilizatie nu a reusit aproape niciodata sa se constituie intr-un imperiu unificat. Primii locuitori au fost dravidienii care s-au asezat pe Indus (de la care se trage numele tarii), in Nord (actualul Pakistan), incepand cu anul 7000 i.Hr., unde au construit primele state.

Negustori, mestesugari, olari, dravidienii construiau in jurul anului 2400 i.Hr. primele orase (Mohenjo-Daro si Harappa) cu strazi rectilinii si sisteme de canalizare. Ei erau creatorii unui sistem special de scriere. Aceasta civilizatie a disparut in jurul anului 1500 i. Hr., din motive necunoscute.

Pe aceste locuri s-au stabilit apoi niste triburi navalitoare din Persia (Iranul actual), arienii. Cu pielea mai deschisa la culoare decat a dravidienilor, acestia aduceau o alta civilizatie, pe care au impus-o. Fara sa dispara, dravidienii s-au comasat in sudul Indiei unde au ramas pana in prezent. Ei vorbeau sanscrita, limba in care si-au scris textele lor sacre, Vedele, care sunt fundamentele hinduismului, religie practicata si azi in India.

Arienii au impus si sistemul castelor. Fiecare om, conform credintei lor, apartinea unei anume caste (categorie sociala stabilita pe baza unor criterii, intre care gradul de noblete, obtinut sau nu prin nastere, era hotarator) pe care nu o putea parasi. Existau, astfel, trei Categorii de caste: a brahmanilor, cei care se rugau si propovaduiau invatatura; ksatriya, a razboinicilor; vaisya si sudra a celor care munceau cu mainile. Cei care nu apartineau acestor caste, numindu-se paria sau “cei de neatins”, practicau doar meserii respinse de altii.

Arienii si-au intins stapanirea atat in sud, cat si in vest, pe parcursul a 1000 de ani. Zeul lor suprem, “regele-preot” era Buddha. Intre anii 327-325 i.Hr., nordul Indiei era cucerit de regele grec, Alexandru Macedon. Ulterior, regele hindus Chandragupta Maurya, alungandu-i pe greci, a intemeiat (in anul 320 i.Hr.) prima dinastie indiana, dinastia Maurya.

Cel mai renumit rege al acestei dinastii a fost Asoka, incoronat in anul 269 i.Hr.. Convertit la budism (aparut in India in secolul al V-lea i.Hr.), regele avea sa incurajeze expansiunea acestei religii. El a ramas celebru in special prin textele hotararilor sale (edicte) gravate pe stanci sau pe stalpi mari de piatra, existenti in intreaga Indie. Dupa rasturnarea dinastiei Maurya, India avea sa ramana divizata timp de aproape cinci veacuri.

Cotropit mai intai de sciti, apoi de kusani (nomazi veniti din Asia Centrala), nordul Indiei va avea un nou rege, pe Chandragupta I, care va intemeia dinastia Gupta, unind pentru a doua oara tara. Navalirea hunilor, veniti din Asia Centrala, in secolul al V-lea, a divizat din nou India.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?