In limba greaca acropolis inseamna o citadela, situata pe o inaltime, in incinta careia se afla un ansamblu de cladiri: palate, temple si sanctuare. Astfel de acropole existau in Mycene, Troia, Corint s.a, dar a ramas celebra Acropola din Atena.

Construita in secolul al V-lea i. Hr., din initiativa renumitului politician grec Pericle (490-429 i.Hr.), pe un platou muntos de circa 80 m, aceasta cuprindea monumente de o frumusete unica: Parthenonul, Propileele, Erechteionul, Templul Atenei, Nike. inchinat divinitatii protectoare a cetatii, zeitei intelepciunii, stiintelor si artelor, Athena Parthenas, marele templu a fost realizat de catre exceptionalul sculptor grec, Fidias, si de doi reputati arhitecti, Ictinos si Callicrates.

Lucrarile au inceput in anul 448 i.Hr. si au durat 16 ani, iar materialul de constructie l-a constituit marmura alba de cea mai buna calitate, de pe muntele Pentelic. inalt de 14 m, lat de 32 m, in lungime de 76 m, sprijinit de 8 coloane pe latime si 46 pe lungime, Parthenonul, aceasta proba de virtuozitate arhitectonica, adapostea impresionanta statuie a zeitei Athena, realizata de Fidias. Decoratiunile exterioare, basoreliefurile create de Fidias, statuile de pe frontoane au marcat apogeul artei clasice grecesti.

Pastrat relativ in conditii bune pana in anul 1867, Parthenonul a fost folosit ca depozit de arme de catre turci in perioada ocuparii Greciei de catre Imperiul Otoman, una dintre exploziile produse cauzand stricaciuni grave splendidului monument.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?