Egiptenii considerau ca omul continua sa traiasca si dupa moarte. De aceea, mormintele lor erau concepute ca niste adevarate locuinte, dotate cu toate cele necesare traiului, ceea ce explica si faptul ca aici au fost tezaurizate numeroase comori. Pentru a-si proteja mortii si averile acestora, egiptenii au construit morminte uriase de-a lungul malului vestic al Nilului, considerat malul mortii, intrucat soarele apune pe aceasta parte a fluviului.

Mormintele primilor faraoni erau joase si rectangulare si se numeau mastaba. Cu timpul, faraonii le-au inlocuit cu piramidele. Initial, acestea erau construite cu trepte care simbolizau o scara uriasa ce urca pana in salasul zeilor, apoi cele patru pante au devenit netede simbolizand o raza de soare (piramida lui Kheops). in interiorul piramidei, o galerie in panta merge pana la un apartament cu mai multe camere despartite prin usi sigilate, situate jur-imprejurul camerei in care se afla sarcofagul si bogatiile regelui defunct.

Un sir de galerii si de grote au menirea de a-i induce in eroare pe hoti. Cu toate acestea, aproape toate piramidele au fost jefuite.
Cele mai mari piramide sunt cele din Gizeh, aproape de Cairo. Piramidele faraonilor Kheops, Khefren si Miykerinos, construite in perioada 1680 – 1256 i. Hr.,au fost precedate de cele trei piramide ale reginelor. Costul ridicat al piramidelor i-a determinat pe egipteni sa sape morminte (hipogee) in stanci, de-a lungul Nilului. Singurul hipogeu gasit intact a fost acela al lui Tutankhamon.

Cea mai veche piramida egipteana este piramida “in trepte” de la Sakkarah, datata 2700 i.Hr.. Cele mai cunoscute sunt piramidele egiptene de la Gizeh, construite in urma cu 4600 ani, si piramidele mexicane, din perioada precolumbiana. Acestea erau construite tot in trepte si serveau drept lacasuri de rugaciune.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?