Aparut in 1922, “Padurea spanzuratilor” este “primul roman de introspectie din literatura romana”. (Al. Sandulescu); personajul sau central- Apostol Bologa- este o figura simbolica, intruchipand drama romanilor transilvaneni, pusi in situatia de a lupta, in primul razboi mondial, impo'triva altor romani.

Dincolo de aceasta realitate (harazita romanilor de un destin istoric nefast), tenta umana si profundul dramatism al romanului ar putea fi explicate si prin sursele de inspiratie: o fotografie, adusa de pe front si care infatisa o padure de spanzurati, dar, mai ales, executia prin spanzurare a lui Emil Rebreanu (fratele autorului), care incercase sa dezerteze din armata austro-ungara si sa treaca la romani.

Prevestit de nuvela “Catastrofa” (pe aceeasi tema a razboiului care genereaza uciderea fratelui de catre frate, ca in mitul biblic al lui Abel si Cain), romanul “Padurea spanzuratilor” este alcatuit din patru carti.

Structura romanului este, si de data aceasta, simetrica in sensul ca incepe si se incheie cu scena unei executii: actiunea debuteaza cu spanzurarea sublocotenentului ceh Svoboda si se incheie cu executia romanului Apostol Bologa;.desi clipa aleasa de destin pentru intrarea in nefiinta este alta (pentru primul este lasarea noptii, iar pentru al doilea – rasaritul soarelui), cele doua morti se aseamana prin lumina izbucnita din ochii condamnatilor, de parca unul ar fi copia celuilalt sau, poate, a unui sir reprezentand “padurea spanzuratilor”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?