Alexandru Lapusneanul (Costache Negruzzi)

Raportul realitate-fictiune este o trasatura esentiala a oricarui text literar. Desi el este cel mai evident in textele de literatura fantastica, chiar si operele realiste il evidentiaza, stiut fiind faptul ca intr-un roman / nuvela realista doar geneza este constituita din fapte reale, opera in sine constituindu-si firul epic pe principiul mimesisului si pe cel al verosimilitatii.

Nuvela istorica Alexandru Lapusneanul respecta ideologia romantica, inspirandu-se din trecutul istoric al neamului, in prezentarea celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul. Se poate astfel aduce in discutie si distinctia persoana – personalitate – personaj, referitor la statutul domnitorului. Persoana istorica reprezentata de Alexandru Lapusneanul se poate reconstitui din surse cum ar fi cronica lui Grigore Ureche (Letopisetul Tarii Moldovei) sau din alte documente istorice ale epocii din care se desprinde portretul unui domnitor autoritar, strateg, al unui politician abil, ale carui gesturi de pedepsire a boierilor nu sunt cu nimic mai spectaculoase decat cele ale lui Tepes sau stefan cel Mare (despre care se stie ca a ucis peste 60 de boieri intr-un mod similar cu cel al lui Alexandru Lapusneanul).
Nuvela se incadreaza in categoria prozelor romantice.

Un prim element ce motiveaza apartenenta la aceasta orientare estetica este nota documentara a operei, Intamplarile sangeroase puse de autor pe seama lui Lapusneanul sunt relatate din ratiuni documentare, de familiarizare a publicului contemporan naratorului cu anumite evenimente istorice, la care nu ar fi putut avea acces. O alta trasatura romantica este inspiratia din istoria nationala si din literatura veche, conform principiilor esteticii romantice, formulate de Mihail Kogalniceanu in articolul program Introducfie, din revista Dacia literara.

Un prim argument in evidentierea raportului realitate-fictiune il constituie insasi tema nuvelei, evocarea, in maniera fictiva, a unei perioade din istoria Moldovei de la sfarsitul secolului al XVI-lea: cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul si luptele cu boierii pentru impunerea autoritatii domnesti. Subiectul cuprinde, asadar, o serie de evenimente declansate de reluarea tronului de catre Lapusneanul: fuga lui Tomsa in Muntenia, confiscarea averilor boierilor de catre noul domn, uciderea celor 47 de boieri, omorarea lui Motoc de catre multime si moartea tiranului prin otravire.

Celor patru parti, precedate de cate un moto rezumativ: Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!, Ai sa dai sama, Doamna!, Capul lui Motoc vrem!, De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu! le corespund, in mod echitabil, momentele subiectului: expozitiunea si intriga (revenirea lui Lapusneanul in tara cu intentia de a-si recapata tronul) se regasesc in prima parte, desfasurarea actiunii se extinde in partea a doua si, partial, in cea de-a treia, punctul culminant (scena uciderii boierilor) se identifica in a treia parte, iar deznodamantul (moartea domnitorului) apare in ultima secventa.

In al doilea rand, Negruzzi este primul scriitor care valorifica intr-o creatie literara cronicile moldovenesti. In mod surprinzator, scriitorul declara ca izvor de inspiratie a nuvelei Letopisetul Tarii Moldovei de Miron Costin, de unde intr-adevar prelucreaza episodul omorarii lui Motoc, dupa scena uciderii boierului Batiste Veveli, din cronica. De fapt, imaginea personalitatii lui Alexandru Lapusneanul este conturata in alta cronica, cea a lui Grigore Ureche. De aici, Negruzzi preia scene, fapte si chiar replici (de pilda, moto-ul primului si al ultimului capitol al nuvelei). Totusi, scriitorul se distanteaza de realitatea istorica, prin apelul la fictiune si prin viziunea romantica asupra istoriei. Conceptia sa nu este identica cu cea a cronicarilor, el incercand chiar sa motiveze comportamentul domnitorului, spre deosebire de cronicari, care il blamau. Negruzzi transfigureaza artistic faptele narate prin gradarea tensiunii narative si prin reliefarea caracterului personajelor.

Astfel, daca realizam o comparatie intre cronica lui Ureche si nuvela istorica in discutie, vom constata urmatoarele modificari operate de Negruzzi, toate avand o motivatie estetica. Daca, in cronica, dialogul dintre Alexandru Lapusneanul si boierul de la Tecuci este amintit fugitiv, retinandu-se doar replica “Daca voi nu ma vreti…” (replica ce va deveni moto), in nuvela, scena este dramatizata prin dialog cu scopul de a sublinia autoritatea si spiritul disimulant ale lui Alexandru Lapusneanul si de a crea antiteze intre Lapusneanul si boieri sau intre Motoc si ceilalti boieri.

In cronica, Motoc, Veverita, Spancionc si Stroici fug in Polonia, unde sunt ucisi din porunca lui Lapusneanul, iar in nuvela, Negruzzi ii pastreaza pentru crearea antitezei si pentru a realiza tipul boierului marsav. Dialogul dintre Ruxanda si Lapusneanul este, de asemenea, o fictiune a lui Negruzzi cu scopul de a realiza o antiteza intre cruzimea domnitorului si blandetea sotiei. Scena de la biserica este creata de Negruzzi pentru evidentierea unei antiteze intre calmul acestei intalniri si cruzimea macelului de mai tarziu. Uciderea lui Motoc prin azvarlirea lui multimii revoltate are ca sursa de inspiratie un episod din cronica lui Miron Costin, respectiv cel al uciderii boierului Batiste Veveli. Piramida de capete tine, de asemenea, de caracterul personajului creat de Negruzzi. Daca, in cronica, Ureche ofera doua variante mortii lui Lapusneanul, in nuvela, Negruzzi il prefera pe cel mai spectaculos, respectiv otravirea domnitorului (si nu moartea naturala cauzata de boala), avand aceeasi intentie a crearii unui personaj exceptional intr-o situatie exceptionala.

Un alt argument in ilustrarea raportului realitate-fictiune se regaseste la nivelul personajelor. Fiind un personaj exceptional in situatii exceptionale, Lapusneanul este o intruchipare a domnitorului crud, machiavelic, posesor al unei diabolice arte a disimularii, bun cunoscator al psihologiei celuilalt, cu o vointa de fier, un temperament vulcanic si o autoritate ineluctabila, indepartandu-se de imaginea mitica a unor domnitori precum stefan cel Mare sau Mircea cel Batran.

Trasaturile sale de caracter se evidentiaza in scene revelatorii precum cea a intalnirii cu boierii de langa Tecuci, unde dovedeste labilitate psihica prin trecerea de la aparenta stapanire de sine la exteriorizarea autoritatii si la cinism in dialogul cu Motoc sau in partea a doua a nuvelei, in care, in prezenta Ruxandei, cu greu isi stapaneste instinctul de a scoate pumnalul. Cea mai graitoare dintre situatiile exceptionale ramane insa cea a uciderii nemiloase a celor 47 de boieri, culminand cu asezarea capetelor lor in forma de piramida, element pur neconfirmat de cronicariul Ureche.

In concluzie, Negruzzi foloseste adevarul istoric / realitatea doar ca punct de plecare al nuvelei, modificarile aduse de el nefiind gratuite, ci raspunzand esteticii romantismului. Autorul a pornit de la aceste surse istorice si a accentuat, in mod intentionat, anumite trasaturi de caracter ale personajului, urmarind crearea unui personaj romantic prin caracterul sau exceptional in situatii exceptionale si prin realizarea lui in antiteza cu alte personaje din opera. Raportul realitate-fictiune este esential in intelegerea personajelor, conturand si accentuand personalitatea acestora.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: