Aparitia unor credinte, idei. atitudini religioase legate de anumite acte rituale de sacrificiu si de un cult al mortilor este atestata arheologic intr-un mod mai concludent incepand din paleoliticul mijlociu.

Astfel sunt sacrificiile de animale. Se sacrificau animale intregi sau anumite parti din corpul animalului, in credinta ca in felul acesta vanatul se va inmulti si va deveni cat mai numeros. Uneori (obiceiurile funerare au variat in timp si de la o zona la alta) sacrificiul se efectua sub forma depunerii animalului ucis in apropierea sau chiar in interiorul asezarii in aer liber sau in grote –acoperindu-l cu pamint sau asezandu-i-se deasupra unelte de silex frumos lucrate, ori de fildes. in unele cazuri aceste obiecte erau colorate cu ocru rosu, ceea ce prin analogie de culoare evoca sangele si deci simboliza viata. Alteori sacrificiul consta in ingroparea doar a unor parti clin corpul animalelor, mai multe mandibule sau cranii asezate intr-o anumita ordine. Alteori, craniul animalului era golit de creier (operatie care probabil ca avea loc cu un oarecare ritual); dupa care corpul animalului sacrificat era umplut cu pietre si scufundat intr-un lac. In fine, sacrificiul putea lua si forme de ardere a corpului animalului .

Alte concluzii, mai consistente, privind credintele si ideile magico-religioa-se ale epocii preistorice pot fi trase din considerarea cultului mortilor.
Pentru paleoliticul inferior asemenea atestari arheologice nu exista. Se pare totusi ca exista grija de a nu lasa cadavrul uman sa fie devorat de animale. Iar faptul ca s-au gasit numeroase mandibule si cranii omenesti adunate cu grija la un loc ne permite sa credem ca craniul (sau uneori numai mandibula) erau considerate ca avand anumite semnificatii particulare si ca deci se cuvenea sa fie onorate in consecinta.
Din paleoliticul mijlociu avem indicatii materiale mai precise privind cultul mortilor. Acest cult, mai bine definit acum. este dovedit de existenta mormintelor sapate, precum si de felul in care erau asezate cadavrele, sau de o anumita orientare a lor in raport cu punctele cardinale.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?