Primele plante cultivate de om au fost cerealele, care in alimentatie detineau un rol mult mai important decat legumele, tuberculele, sau unele fructe ca maslinele, curmalele, smochinele s.a. Primele culturi de cereale au aparut in Asia Mica si sud-occidentala, unde cresteau (ca dealtminteri si in regiunea balcanica) speciile salbatice respective, originare.

Data aparitiei cultivarii cerealelor, deci a agriculturii, originea economiei agricole, se situeaza probabil in mileniul al VII-iea i.e.n. Prima cereala cultivata si care aici a detinut mult timp primul loc a fost orzul (care in epoca neolitica a fost cultivat, in varietati diferite, din China si India pana in Danemarca si Anglia). A urmat griul cultivat in Orientul Apropiat probabil chiar de la inceputul mileniului al VI-lea i.e.n., ale carui trei tipuri principale (dar cu numeroase varietati) s-au raspandit inca de la inceput din Asia Mica pana in Europa occidentala. La aceste doua cereale s-au adaugat apoi ovazul si secara. Orezul, originar din sud-estul Asiei, este atestat acolo incepand din mileniul al II-lea i.e.n. dar in China cultura orezului dateaza dinainte. Meiul era mult cultivat In neolitic, nu numai in China, India si Mesopotamia, ci si in Mexic. In America unde agricultura a facut, primii pasi cu cel putin 4000 de ani in urma regiunii sud-vestice a Asiei, cf. A. Toynbee, zona de origine a cultivarii plantelor (in primul rand a porumbului) este Mexicul.

Fasolea a fost cultivata de timpuriu si in Lumea Noua (caci in varietatile sale salbatice fasolea este prezenta in ambele emisfere); dar bobul, numai in Lumea Veche. Bumbacul era cunoscut in Mexic din mileniul al III-lea sau chiar al IV-lea i.e.; iar in valea Indusului era folosit pentru tesut probabil ca din mileniul al IV-lea.

Centrul originar de cultura a porumbului este Mexicul, unde s-au gasit stiuleti de porumb datand din jurul anului 4000 i.e.n. (dar indicii sigure de cultivare avem de prin 2500 i.e.n.). Cartoful era cultivat in zone intinse din cele doua Americi cel putin din mileniul al II-lea i.e.n. Dovleacul, in fine, a fost cultivat atat in Lumea Veche cat si in America dar nu ca aliment, ci doar pentru coaja sa dura din care se faceau diverse recipiente.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?