Razboaiele duse de Shang Yang, contra triburilor de Xiongnu, au imbogatit experienta militara a regatului intr-atat, incat s-a ajuns la o reforma a armatei si la o reinzestrare a ei cu tehnica moderna. Astfel, oarele de lupta, care reprezentau baza puterii militare a aristocratiei ereditare, au fost inlocuite cu cavaleria, mult mai mobila si mai eficienta. Armele de bronz au fost in intregime inlocuite de arme de fier, mantalele lungi cu tunici, asemenea celor folosite de huni, iar armata a fost impartita in subunitati de 10 si de 5 ostasi legati prin raspundere solidara. Au fost instituite 18 ranguri de innobilare pentru merite militare, fiecare rang putand fi obtinut prin anihilarea cate unui soldat inamic (prindere sau ucidere).

Decretul prevedea, de asemenea, si desfiintarea privilegiilor “caselor ilustre care nu aveau merite militare”) ulterior rangurile au inceput a fi vandute. Shang Yang a mentinut, deci, delimitarile sociale bazate, insa, nu pe transmisiune ereditara, ci pe avere (numarul caselor, sclavilor, intinderea proprietatilor agrare, bogatia vestmintelor) si, oarecum, pe merite militare. Nemultumind profund aristocratia funciara gentílica, reformele lui Shang Yang i-au cauzat pieirea: dupa moartea suveranului Shau-Kuang, care l-a protejat, Shang Yang a fost nevoit sa fuga, dar a fost prins si executat in 338i.e.n.

Reformele sale au ramas, insa, in vigoare datorita actiunii noii nobilimi, intarita de activitatea reformatorului. Aceste reforme au dus la intarirea economica si militara a regatului Qin, in asa masura, inoit, inca sub conducerea lui Shang Yang, care era si un strateg deosebit de inzestrat, statul Wei a fost lovit de moarte. Dupa Shang Yang, beneficiind de roadele muncii de reorganizare a acestuia, regatul Qin a supus parte din Wei, Zhao si Han, a spulberat coalitiile contra sa ale statelor Han, Zhao, Wei, Yan, Qi si apoi armatele unite ale regatelor Zhao, Han, Wei.

De asemenea, folosind toate mijloacele militare si nemilitare (spionaj, coruptie, subminarea acordurilor interstatale), Qin a reusit sa izoleze pe cel mai mare dintre regatele combatante, Chu, si sa-i spulbere armatele, cucerind, in 278 i.e.n., chiar capitala acestuia, orasul Ying. Dupa anexarea unei parti si din aoest regat, Qin s-a intors impotriva regatului Zhao, ramas inca puternic si, dupa razboaie deosebit de crancene (pierderile Zhao s-au cifrat la 450 000 de soldati, cele Qin la 230 000), l-a ingenunchiat. Qin devenise cel mai puternic dintre regatele combatante, ca urmare a bunei sale organizari económico-militare, fundamentata de Shang Yang. Astfel, acesta a avut o contributie insemnata la formarea si infaptuirea ideii de, imperiu national chinez, de care vor beneficia urmasii sai.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?