In anul 77 i.e.n., pe cursul mijlociu al Nimphaionttlui, la 50 de kilometri de confluenta acestuia cu Tigrul, in sudul Podisului Armeniei, se intemeia Tigranocerta, orasul care avea sa fie populat in cel mai original mod din intregul Orient antic: cu sila. Din 12 orase elenistice aveau sa fie stramutate fortat grupuri masive de populatie (cu totul 300 000 de oameni) pentru a transforma in metropola cetatea pe care cel mai important suveran armean, Tigranes al II-lea, o destinase a fi centrul imperiului creat de el.

Aflat din anul 95 i.e.n. pe tronul Armeniei Mari, Tigranes al II-lea, zis si Tigranes cel Mare, a facut din modestul regat armean, supus influentei Partiei, unul dintre cele mai intinse imperii ale vremii. Ostatic la suveranul arsacid al Partiei, el insusi un arsacid, Tigranes al II-lea semneaza in favoarea acestuia importante concesiuni teritoriale si Mitridate al II-lea, regele part, il sprijina in ocuparea tronului Armeniei. in chiar anul 95 i.e.n., Tigranes al II-lea a aratat, insa, ca intelege sa domneasca singur si in folosul sau, indepartand orice tutela. Armatele sale penetreaza in vest si cuceresc bogata regiune armeana Sophena si in est, unde iau unele zone limitrofe ale albanilor (in sudul Azerbaidjanului de astazi).

Avand de facut fata presiunilor parte, dar si celor ale romanilor, care se fixasera temeinic in estul mediteranean, Tigranes al II-lea stabileste un tratat de mutualitate cu un stralucit suveran in Orientul antic – Mitridate al Vl-lea Eupator, regele Pontului, prin care acestia isi impart nu numai sferele de influenta, ci si bogatiile din teritoriile ce urmau a fi cucerite de coalitie (in speta, Cappadocia). Conform tratatului armeano-pontic, Asia Mica, litoralul Marii Negre si Grecia cad sub influenta Pontului, iar Partia, Siria si vecinii acestora – sub influenta Armeniei.

Asa cum se obisnuia in vreme, tratatul a fost intarit prin legaturi personale, Tigranes al II-lea luand in casatorie pe fata regelui pontic. La doi ani de la incheierea tratatului, o prima invazie armeana in Cappadocia, care duce la izgonirea regelui Ariobarzanes inscaunat de romani, este redusa de interventia militara a Romei. in anul 89 i.e.n., cei doi aliati trec la efectuarea unor modificari ce vizau sa fie fundamentale in Orient. Mitridate al Vl-lea, sufletul neobosit al luptelor impotriva Romei, incepe razboiul cu Roma.

Tigranes al II-lea, care-si intarise armata, bazata pe calarimea mercenarilor greci si pe militia taraneasca pedestra, profita de moartea in 88 i.e.n. a lui Mitridate al II-lea si de unele certuri dinastice izbucnite la Ctesiphon, capitala parta. El spulbera impotrivirea parta, cucereste teritoriile Asiriei si Mediei; prin pacea incheiata mai primeste de la parti intinsul tinut Atropatena (regat din sudul Azerbaidjanului, intemeiat de Atropates, satrap persan) si-l obliga pe suveranul part sa renunte la titlul de “rege al regilor”, pe care si-l ia chiar el. Ascensiunea puterii armene a continuat cu aceeasi rapiditate.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?