Religia egiptenilor din perioada antica era una politeista prin excelenta. Zeii venerati in acea perioada erau foarte numerosi, cifra exacta neputand fi precizata. Existau zeitati mari si mici, demoni, animale si obiecte divine. Multi dintre zei erau proslaviti in primul rand intr-o anumita zona sau intr-un anume oras.

Conform credintei, zeii fusesera primii creati de catre Demiurg, el insusi fiind primul zeu . paradoxal, se credea ca fiecare zeu a fost plasmuit dupa chipul omului. Mitologia egipteana a conceput o teorie complexa a componentei fiintelor , fie ca sunt ele oameni sau zei. Exista trei elemente care ii compun: “akh” “ka” si “ba”. Akh-ul este forta divina, spiritul lui Ra, expresia deplina a luminii. La origine numai zeii puteau sa aiba akh-ul, insa, ulterior, si muritorii puteau sa o dobandeasca. Ka-ul este nascut din rasuflarea creatorului si reprezinta caracterul, personalitatea individului, chiar un alter-ego al acestuia. Intr-un fel, acesta reprezinta rezervorul fortelor sale vitale. Ka-ul nu dispare in momentul mortii, avand o existenta independenta de trup. El supravietuieste mereu intr-un suport terestru precum o statuie, o pictura sau cadavrul mumificat. Un alt principiu spiritual este ba care semnifica energia deplasarii, o forta invizibila ce traieste independent in corp si poate calatori in alte lumi. Datorita sa-ului, mortii isi indeplinesc transformarea in lumea de dincolo.

Unele zeitati se bucurau totusi de o inalta consideratie in intreg Egiptul: Ptah, zeul creator, Ra, zeul Soarelui, Shu, zeul aerului, Nut, zeita cerului, Geb, zeul Pamantului, Hathor, zeita iubirii si a muzicii, Min, zeul fertilitatii, Isis, sotia si mama care se ingrijeste cu credinta, Montu, zeul victoriei, Thot, zeul stiintei si al intelepciunii, Horus, stapanul cerului si zeu al monarhiei, Amon-Ra, zeul originar, sau Osiris, stapanul imperiului subpamantean. Amon-Ra este cea mai renumita zeitate din pleiada de zei a Egiptului. La inceput zeu al aerului, al vantului si al luntrasilor, Amon devine zeu de stat la Teba si este asimilat cu Ra, zeul Soarelui la Heliopolis. Amon este zeul local al Tebei, considerat divinitate a aerului sau a fecunditatii.

Aflat pe picior de egalitate cu zeul Amon-Ra, este zeul Osiris. Odata cu trecerea timpului, Osiris devine mult mai iubit si mai venerat de catre supusii egipteni, punandu-l intr-un con de umbra pe Amon-Ra. Osiris este zeul lumii de apoi, al taramului mortilor, dar este si zeul vegetatiei. Mai presus de toate acestea, Osiris este zeul egiptean suprem, zeul zeilor, cel care impune toate obiceiurile si legile de pe pamant, dar si in lumea de apoi. Ii are ca parinti pe zeita Nut(Cerul) si pe zeul Geb (Pamantul), iar ca frati pe Isis, Neftis si Seth.

Toti acesti zei apareau in diferite ipostaze: de om, de animal sau ca o plasmuire cu trup de om si cap de animal; ei erau recunoscuti si in fiintele si obiectele acestei lumi. Astfel, Amon se infatisa si sub forma unui berbec sau a unei gaste, Horus ca soim, Thot ca ibis, Montu ca taur, Hathor ca vaca sau ca pom, Nut ca bolta cereasca sau Ra ca soare. Animalele care ii reprezentau pe zei deveneau si ele divine, intr-un anume fel. De aceea erau si acestea venerate, mumificate si ingropate in cimitirele pentru animale, cu tot ceremonialul. Adorarea animalelor sacre a sporit tot mai mult in decursul vremii.

Apis reprezinta unul dintre numeroasele animale venerate in Egiptul Antic. Apis este taurul sacru al egiptenilor. Este zeul fortei si al fecunditatii si apare sub forma unui taur caruia i se acorda onoruri divine.

si pisicile erau considerate animale sacre de catre egipteni. Zeita cu cap de pisica a egiptenilor era Bastet. Mai era supranumita si “ochiul lui Ra”, fiind considerata zeita muncii, a bucuriei, stapana caminului si protectoarea nasterilor. Zeita intruchipeaza feminitatea, manifestand blandete, seninatate, dar, ca orice pisica, aceasta poate sa fie si vicleana si combativa, transformandu-se intr-o adevarata leoaica in fata dusmanilor sai.

Egiptenii antici venerau deci o multime de zeitati, dar si un zeu atotputernic, unic. Zeii mai putin importanti erau reprezentati si venerati in tot Egiptul, dar zeul unic era invocat in mod special in rugaciunile lor.

A fost o perioada in timpul Egiptului Antic in care intreaga religie a fost reformata intr-un mod radical. Reformatorul a fost nimeni altul decat Akhnaton care a socat la acea vreme intregul popor egiptean prin introducerea unei religii monoteiste in locul venerarii tuturor zeilor de pana atunci. Intr-o perioada in care omenirea era de religie politeista, Aton este primul zeu din istoria omenirii caruia i se inchina toata lumea. El a fost un zeu unic suprem prin excelenta. Nu numai ca multi au renuntat la religia politeista pentru a i se inchina numai lui, dar religia sa permitea ca oricine sa o poata adopta, neexistand restrictii. Este reprezentat sub forma soarelui, insa nu a soarelui la care egiptenii se inchinau pana atunci. Acest soare stralucea si imbia cu razele lui pe absolut toti locuitorii regatului sau, dar si pe locuitorii regatelor ce se intindeau dincolo de granitele cetatii.

Sursa Imaginii – nazret.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: