A fost unul din cei mai indrazneti si mai periculosi spioni, care a contribuit enorm la prabusirea patriei sale.
Nascut dintr-o familie aristocrata rusa, Sergiu Nicolaevici Miasoiedoff a fost repartizat la terminarea scolii militare la un regiment de cavalerie.
Implicat intr-o afacere de joc de carti, a trebuit sa paraseasca arma cavaleriei si sa intre in jandarmerie.
Trimis in localitatea Wierzbolow, important punct de frontiera in Polonia, primi misiunea de a supraveghea granita, de a asigura politia si a da tot concursul autoritatilor vamale.

Inteligent, dotat cu mult spirit de observatie, ambitios si pasionat dupa lux, lipsit de orice prejudecata, Sergiu intelese sa se foloseasca de toate cunostintele pe care avea sa le faca in situatia ce ocupa, deoarece prin acest punct de frontiera se ducea si se intorcea din strainatate tot ce avea Petersburgul mai ales.
El intervenea in favoarea calatoarelor ce veneau din Occident si erau amenintate a fi amendate la vama pentru toaletele si obiectele ce aduceau din strainatate.
in acest fel, maiorul Miasoiedoff isi crea cu timpul cunostinte multe in selecta societate tarista.
Pe subalternii sai ii teroriza ; de asemenea si autoritatile vamale, asa incat era un mic tiran al punctului de frontiera.
Primirea calduroasa ce i se facea in capitala, de prieteni si cunostinte, cand se ducea in permisii, nu era de-ajuns ; trebuia sa scape de exil si sa primeasca o situatiei mai importanta la Petersburg.
Dar pentru capitala se cereau bani, ceea ce il determina sa devina din jandarm,contrabandist.

La inceput se facu prietenul contrabandistilor evrei, dar pe urma lucra pe cont propriu ; aducand de la Edktun, din Germania, lichioruri, tutun, matasuri etc.
Autoritatile vamale, intimidate, nu reactionara, iar reclamatia catorva ofiteri indignati de cinismul capitanului nu avu nici un rezultat, Miasoiedoff fiind protejat la centru. Acest lucru ii dadu curaj si, uitand orice jena, ajunse sa-i ajute sa fuga din Rusia pe criminali si chia pe evadatii din Siberia, pentru sume de bani considerabile
Dezonorarea imbogati pe Sergiu Miasoiedoff, care trei ani deveni un adevarat nabab.
Acum, cand sosea in Petersburg, avea un apartame princiar la Motel de l'Europe, unde organiza petrecri mondene, al caror fast rivaliza pe al Marilor Duci, fara ca nimeni sa se intrebe de unde avea atatia bani.
Frumoasele sale prietene pe care le cunoscuse la frontiera, barbatii acestora si amicii lor se simteau onorati in sicietatea lui Sergiu.
Iata omul care, in urma unei intrevederi cu Wilhelm II, in anul 1913, deveni spionul si agentul platit al germanilor.
Aceasta intrevedere, aranjata de contele de Hohenau, i avut loc la Rumiden, in Prusia Orientala.
Dupa ce i sc prezenta fisa lui Miasoiedoff, VVilhelm II w decise sa-1 primeasca.
La o partida de vanatoare avu loc o convorbire discreta, in care Sergiu a fost convins de necesitatea unei apropieri intre Rusia si Germania, care trebuia realizata prin toate mijloacele.

Primele informatii care i se cerura capitanului rus se refereau la organizarea defensiva a frontierei din sectorul sau de paza.
Vorbind despre Miasoiedoff, nu putem sa nu pomenim si de fermecatoarea sa prietena, Caterina Dimitrievna, ajunsa doamna Soukomniloff, sotia ministrului de razboi rus. Caterina Dimitrievna Hajikiewicz era fiica unor evrei saraci si se nascuse intr-o casuta modesta din stepele Siberiei. La varsta de 14 ani fura micile economii ale tatalui Nau si fuge la Kiev cu un adorator, pe care-l parasi dupa ce termina banii.

Auzind ca Butowicz, inspectorul general al scolilor primare din Ucraina, cauta o secretara, se prezenta in ziua urmatoare, impreuna cu alte numeroase postulante, avand o singura recomandatie surasul sau.Ea a fost preferata si, din primele zile, inspectorul constata cu surprindere ca frumoasa Caterina nu stia nici sa citeasca, nici sa scrie.Lacrimile sale si afirmatia ca ar fi orfana il indupleca si ii promise ca o va invata el carte.

Peste cateva zile, un adeverat scandal izbucni in Kiev inspectorul general Butowic! incepu sa se afiseze pre tutindeni cu frumoasa sa secretara.
Caterina ajunse in curand doamna Butowicz. Atunci cand placerile petrecerilor n-o mai satisfacural capricioasa Caterina pleca singura la Ems, Baclen-Badera Aix-les-Bains, Karlsbad si alte statiuni cu renume monl dial. La Karlsbad, ea cunoscu pe Generalul Soukomnilof|M Comandantul Diviziei din Ural. Acesta se amoreza repedPi de ea si-i puse la dispozitie cei 63 de ani impreuna cu numele si averea sa. Caterina accepta, cu conditia de a se muta la Petersburg.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?