Tiamat reprezinta una dintre zeitatile Mesopotamiei. Ea este o divinitate primordiala, fiind considerata zeita haosului si a apelor sarate.

Tiamat este asociata de cele mai multe ori cu marea, existand multe asemenari intrei zeita si marea – sunt foarte capricioase, foarte calme si line, putandu-se transforma intr-o secunda, devenind agitate si periculoase. Foarte multe texte ne-o prezinta pe zeita ca avand patru ochi si patru urechi. Toate aceste insusiri demonstreaza superioritatea fata de ceilati zei. Mai este deseori reprezentata si ca o camila fara copite si fara coada. Reprezinta natura primoardiala si nediferentiata, ce detine intreaga forta a tot ceea ce este salbatic. Este vazuta ca un monstru, ca un fetus, dar unul de dimensiuni cosmice, ea fiind embrionul intregii lumi.

Tiamat este consoarta lui Apsu , stapanul apelor dulci, ape in care se odihneste lumea. Cei doi sunt considerati cuplul creator , cei care au dat nastere intregii creatii, dar si tuturor zeilor. Ei sunt parintii primilor mari zei: Lakhmu, Lakhamu, Ansar, Kisar, Anu si altii. Exista numeroase dovezi ale veneratiei acestei zeite, dovezi care s-au pastrat pana in ziua de azi.

Printre acestea se numara tablita “Enuma Elis” pe care s-au gasit scise urmatoarele : “Pe cand sus Cerul nu avea inca nume, pe cand jos Pamantul nu era numit, pe cand Apsu primordial, din care se vor naste zeii si generatoarea Tiamat, ce-i va aduce pe lume pe toti, pe cand ei si-au unit apele intr-un singur tot, nici desisurile de maces nu crescusera, nici trestia nu se zarea. Atunci cand, dintre zei, niciunul nu aparuse, cand nu avea nici nume si nici soarta nu fusese impartita, din Apsu-Tiamat s-au nascut zeii”.

Faptul ca cei doi reprezinta cuplul creator, asta nu inseamna ca nu exista probleme in acest cuplu. Din contra. Apsu este foarte deranjat din cauza faptului ca zeii tineri si energici fac prea multa galagie, nemaiputand sa doarma deloc. Sotul sau este chiar ucis de catre unul din copii cu ajutorul unul fulger.

Tiamat creeaza apoi multe creaturi infioratoare carora la da statutul de zei. Aceste creaturi sunt de fapt niste serpi uriasi, monstruosi, niste dragoni foarte furiosi ce scuipa flacari supranaturale. Il creste astfel pe Kingu, il aseaza in fruntea grupului. Apoi se casatoreste cu el si ii ofera demnitatea suprema, incredintandu-i tablita destinului.

Zeii tineri doresc insa puterea lui Tiamat, trimitandu-l pe Marduk sa o omoare. Acesta reuseste, iar apoi ii taie trupul lui Tiamat, dintr-o jumatate facand bolta cereasca, ordonand sa nu lase apele sa se scurga, iar din cealalta jumatate plamadind Pamantul. Reuseste sa o omoare pe mareata zeita in urma unei lupte aprige. Marduk porneste la lupta inarmat cu cele patru vanturi principale ce guverneaza spatiul . in timp de Tiamat are gura deschisa, acesta o loveste cu vantul cel rau. Apoi o strapunge cu o sageata in pantece si inima.

Sursa Imaginii – free.of.pl

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?