Vitruviu (Marcus Vitruvius Pollio, cea. 60 i.Hr.- cca. 10 d.Hr.) va avea o influenta determinanta asupra arhitecturii Renasterii prin teoria proportiilor in arhitectura. El a fost arhitect militar in armata lui Cezar si apoi in oastea lui Augustus si s-a ocupat cu realizarea sistemelor de alimentare cu apa, construind si basilica din Fanum Fortunae.

Prin anul 25 i.Hr. Vitruviu termina un manual (care cuprinde zece carti) dedicat imparatului Augustus, care poarta titlul Despre arhitectura. In lucrarea respectiva nu sunt tratate doar probleme legate de arhitectura, ci se fac referiri si la constructia de ceasuri, instrumente si aparate, precum si la realizarea masinilor de razboi.

Vitruviu s-a referit si la bazele teoretice ale fizicii si matematicii, dar a scris si despre climatologie, astronomie, filosofie si muzica. Aceasta este singura lucrare antica, referitoare la tehnica si arhitectura, care s-a pastrat. Prima dintre cele peste 70 de scrieri ale lui Vitruviu a fost descoperita in 1415 la St. Gallen (Germania).

In perioada Renasterii si a Barocului referirile lui Vitruviu au constituit un adevarat standard in domeniul arhitecturii si al esteticii.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?