Organizarea, de catre spanioli, a unei expeditii de cucerire a teritoriului de la sud de Istmul Panama, cu acordul Imparatului Carol Quintul, a fost determinata de zvonurile care circulau printre colonistii spanioli din “Lumea Noua” despre bogatiile fabuloase ale Imperiului Incas.

In fruntea micii ostiri (compuse din 180 de oameni si 27 de cai) ce avea sa cucereasca imperiul incasilor se aflau Francisco Pizzaro, un mercenar spaniol si asociatii acestuia, Diego de Almagro si preotul Hernan Luque. Pizzaro primise din partea Imparatului titlul de guvernator si Capitan General al teritoriului ce urma a fi supus coroanei spaniole.

Imperiul incasilor (Peru) era extrem de bine organizat dar se afla In plina criza interna, determinata de lupta pentru putere dintre Huascar, suveranul legitim al statului, si Atahualpa, fratele acestuia. In 1530, Huascar fusese capturat si Inchis de Atahualpa.

Francisco Pizzaro, ajuns In Peru, reuseste sa-l ia prizonier, la randul sau, pe Atahualpa care Ii ofera, In schimb, o rascumparare imensa (estimata la echivalentul Intregii productii de metale pretioase a Europei pentru o jumatate de secol). Odata eliberat, Atahualpa ordona asasinarea fratelui sau, ceea ce determina revolta regiunilor sudice ale imperiului. Spaniolii se folosesc de acest prilej pentru a-l trimite In judecata si a-l executa In 1533.

Pizarro pune apoi pe tronul imperial pe un alt membru al dinastiei incase, Manco. Noul Imparat se revolta Impotriva spaniolilor, fiind Infrant de catre acestia. Imperiul incasilor devine colonie spaniola, sub numele de Noua Castilie, avand capitala la Lima, oras nou, fondat de Francisco Pizzaro.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: