Documentul, considerat actul de nastere al Statelor Unite ale Americii, a fost semnat la 4 iulie 1776 la Philadelphia, In cadrul Congresului reprezentantilor celor 13 colonii britanice, autorul sau fiind Thomas Jefferson. Ziua de 4 iulie va deveni apoi sarbatoarea nationala a Statelor Unite ale Americii.

Conflictul dintre colonistii englezi si metropola lor, Anglia, a izbucnit pe fondul unor vechi nemultumiri legate de politica britanica fata de colonii, In 1774, prin “Partida de ceai de la Boston” In urma careia un grup de colonisti deghizati In indieni au aruncat In mare Incarcatura de ceai a vaselor britanice ancorate In port.

Prin Declaratia de independenta, colonistii Isi afirmau propria individualitate fata de Anglia si respingeau pretentiile de dominatie ale acesteia. Document politic cu o influenta covarsitoare atat asupra evolutiei ulterioare a S.U.A., cat si asupra miscarii politice europene, Declaratia afirma principiile egalitatii dintre state, al egalitatii dintre oameni, al dreptului de rezistenta la opresiune, dar si ideea dreptului oamenilor la libertate si la cautarea fericirii.

Declaratia marca, practic, aparitia unui nou stat independent pe harta lumii, stat a carui structura si organizare vor fi definitivate dupa ce, In 1783, Anglia va recunoaste prin tratatul de la Versailles independenta celor 13 colonii americane. Declaratia de independenta din 1776 va reprezenta baza pe care va fi conceputa Constitutia Statelor Unite ale Americii din 1787.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: