A reprezentat un moment de maxima importanta In cadrul revolutiei pasoptiste din Transilvania. La aceasta mare adunare nationala au participat, alaturi de fruntasii pasoptisti din Transilvania, precum Simion Barnutiu, Avram Iancu, George Baritiu sau Timotei Cipariu, 40 000 de romani din Intreaga provincie.

Presedinti ai acestei adunari au fost proclamati episcopii Andrei Saguna si Ioan Lemeny, iar ca vicepresedinti, Simion Barnutiu si George Baritiu. Inceputa In fata catedralei din Blaj, adunarea s-a mutat pe campul de langa oras, datorita numarului foarte mare de participanti.

Semnificativ este si faptul ca, la aceasta mare adunare nationala, au participat fruntasi revolutionari si din celelalte provincii istorice romanesti: din Moldova au venit Alecu Russo, Alexandru Ioan Cuza, Lascar Rosetti, Vasile Alecsandri, iar din Tara Romaneasca: Dumitru Bratianu.

Locul In care s-a desfasurat aceasta adunare s-a numit de atunci Campia Libertatii. Pe data de 4/16 mai 1848, August Treboniu Laurian, revolutionar de frunte, care se va afirma In timpul evenimentelor din Tara Romaneasca, a prezentat zecilor de mii de oameni sositi la Blaj programul de revendicari ale natiunii romane din Transilvania, denumit “Petitiunea Nationala”. In cele 16 articole ale sale erau cuprinse urmatoarele: natiunea romana se declara independenta si cerea reprezentare proportionala In Dieta (art. 1); se proclama independenta Bisericii romane si egalitatea ei cu celelalte Biserici din Transilvania (art. 2); se cerea desfiintarea iobagiei, fara nici o despagubire din partea taranilor iobagi (art. 3); se hotara formarea unei garzi nationale a romanilor (art 10); alte revendicari solicitau drepturi si libertati democratice; romanii protestau si Impotriva “uniunii” Transilvaniei cu Ungaria. Cei prezenti au scandat “noi vrem sa ne unim cu Tara” dar, din pacate, unirea tuturor romanilor Intr-un singur stat Inca nu era posibila.

Pe data de 5/17 mai 1848 s-a format Garda nationala a romanilor, iar adunarea s-a Incheiat In entuziasmul tuturor, dupa ce se hotarase formarea a doua delegatii, care sa prezinte Imparatului habsburgic si Dietei din Cluj revendicarile romanilor din Transilvania.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: