Desfasurarea evenimentelor din timpul Primului Razboi Mondial a creat cadrul favorabil ca acest stravechi pamant romanesc, rapit de rusi In anul 1812, sa revina la Tara-Mama. In martie 1917 s-a constituit Partidul National Moldovean, iar la Congresul ostasilor moldoveni, din octombrie 1917, s-a hotarat crearea Sfatului Tarii, care va fi organul de conducere a Basarabiei.

Presedinte al Sfatului Tarii a fost ales Ion Inculet. La data de 2/15 decembrie 1917 a fost proclamata Republica Democratica Federativa Moldoveneasca autonoma In cadrul Rusiei.

Situatia din Basarabia se complicase din cauza trupelor ruse bolsevizate, care provocau dezordini. In aceste conditii, Consiliul directorilor, organul de conducere al Sfatului Tarii, a cerut guvernului roman sa trimita trupe In Basarabia pentru asigurarea ordinii.

Armata romana a intrat In Basarabia si nu s-a amestecat In treburile interne ale provinciei. Rusia Sovietica Insa nu a acceptat intrarea armatei romane In Basarabia si, la data de 13/26 ianuarie 1918, guvernul bolsevic a rupt relatiile diplomatice cu Romania. Sfatul Tarii a proclamat independenta Republicii Moldovenesti la data de 22 ianuarie/4 februarie 1918.

Ultimul pas catre unirea cu Tara-Mama a fost facut de basarabeni la 27 martie/9 aprilie 1918. Atunci, la Chisinau, Sfatul Tarii a proclamat unirea pe vecie a Basarabiei cu Tara-Mama, Romania.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?