Bucovina fusese rapita de Imperiul Habsburgic In anul 1775, iar din anul 1867 a facut parte din statul dualist austro-ungar. Chiar daca a fost supusa de catre austrieci unui aspru proces de deznationalizare si de germanizare, Bucovina nu si-a pierdut caracterul romanesc. In toamna anului 1918, Austro-Ungaria Isi traia ultimele clipe.

Miscarea de eliberare a bucovinenilor s-a intensificat, iar la data de 14/27 octombrie 1918 a fost convocata o adunare a reprezentantilor populatiei romanesti din provincie.

Atunci s-a hotarat unirea Bucovinei cu celelalte teritorii romanesti care faceau parte din Austro-Ungaria, Intr-un stat national independent. Intrarea trupelor ucrainene In Bucovina, pe care voiau sa o ocupe, l-a determinat pe marele fruntas bucovinean, Iancu Flondor, sa ceara interventia armatei romane.

In aceste conditii, la data de 15/28 noiembrie 1918, la Cernauti, a fost convocat un congres general al Bucovinei, la care au participat reprezentanti ai romanilor si ai tuturor etniilor din aceasta provincie. Acesta a proclamat, cu unanimitatea voturilor exprimate, unirea neconditionata a Bucovinei cu Romania.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: