Hitler, dupa ce a ajuns la putere In Germania, la 30 noiembrie 1933, a desfasurat o politica externa agresiva, prin care a urmarit cuceriri teritoriale. Dintre actiunile prin care Hitler a reusit sa obtina noi teritorii trebuie amintita si Conferinta de la Munchen.

La aceasta conferinta nu au participat reprezentantii Cehoslovaciei, desi acolo se discutau probleme importante, care Ii priveau direct. Liderii celorlalte puteri, participanti la conferinta, au fost concilianti fata de Hitler, caruia i-au satisfacut pretentiile. Chamberlain, Daladier si Mussolini au fost de acord ca regiunea sudeta, din vestul Cehoslovaciei, In care traia o numeroasa comunitate germana, sa fie smulsa de la aceasta tara si sa-i fie oferita lui Hitler.

Liderii europeni credeau ca, acordandu-i acest teritoriu, dictatorului german Ii erau satisfacute poftele expansioniste si ca politica externa agresiva pe care o promova va Inceta.

Timpul a dovedit ca aceste calcule au fost gresite. Hitler a prins curaj, iar Germania a devenit din ce In ce mai amenintatoare pe continent.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: