Dupa Infrangerea Germaniei hitleriste, Berlinul a fost Impartit In patru zone de ocupatie. In rasaritul orasului era zona sovietica de ocupatie, In timp ce In restul acestuia erau cantonate trupe americane, britanice si franceze.

Stalin a Incercat sa ocupe Intregul Berlin, deoarece orasul era situat In partea estica a teritoriului german, aflat sub control sovietic.

El nu putea tolera prezenta trupelor aliatilor occidentali In zona In care dorea sa creeze un stat german comunist. De aceea, dictatorul sovietic a realizat o masura de forta si, la 24 iunie 1948, a impus “blocada Berlinului”, nepermitand aliatilor sa patrunda, pe cale terestra, spre oras. Dar, americanii, englezii si francezii au ajutat populatia ber-lineza din zonele lor de ocupatie prin trimiterea de alimente, pe cale aeriana, pana la data de 9 mai 1949, cand blocada a fost ridicata. Planul lui Stalin a esuat. In 1949 s-au constituit cele doua state germane.

In zona sovietica a fost creat cel comunist, avand capitala In Berlinul rasaritean. Berlinul de Vest, In care continuau sa stationeze trupele americane, engleze si franceze, era Inconjurat de un stat german comunist aflat sub ocupatie sovietica.

Deoarece berlinezii din rasarit puteau trece In partea vestica a orasului, capitalista, si puteau observa prosperitatea lumii occidentale In raport cu iadul comunist, saracacios si care Incalca orice drept elementar al omului, sovieticii au ordonat, la 13 august 1961, ridicarea zidului care sa izoleze Berlinul rasaritean de cel occidental.

Din 1961 pana In 1989 nu s-a mai putut circula liber din estul In vestul orasului, despartit de ceea ce s-a numit “zidul rusinii”. Falimentul comunismului, In anul 1989, a facut sa cada si zidul Berlinului. Berlinezii l-au daramat, iar autoritatile comuniste est-germane au fost nevoite sa permita libera trecere din rasaritul In vestul orasului.

Caderea zidului Berlinului a avut o dubla semnificatie: pe de o parte a marcat Inceputul procesului de reunificare a Germaniei, iar pe de alta parte a reprezentat simbolul prabusirii dictaturii comuniste din Europa.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?