Rezultat al expansiunii arabe spre vest, proces desfasurat de-a lungul secolelor al VII-lea si al VIII-lea, acest conflict militar a marcat stoparea invaziei arabe In Europa.

Pana In 732, arabii reusisera sa cucereasca Nordul Africii si Spania, aici acestia fiind chemati de guvernatorul bizantin al Ceutei, Impotriva regelui vizigot Agila. Odata cucerita, Spania a fost integrata califatului arab.

Abd al-Rah-man, guvernatorul arab al Spaniei, Intreprinde In 732 o serie de incursiuni de jaf si cucerire In sudul Frantei, dincolo de Muntii Pirinei. In momentul atacarii orasului Poitiers, In ajutorul locuitorilor a venit armata franceza, condusa de regele Carol Martel.

Batalia a fost amanata, potrivit traditiei istorice, timp de sapte zile, perioada In care armatele s-au aflat fata In fata. Lupta propriu-zisa a fost castigata de francezi In doua zile, cu ajutorul trupelor de pedestrasi. Armata araba a fost nevoita sa se retraga. Dupa aceasta Infrangere, marile campanii arabe dincolo de Peninsula Iberica au Incetat.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: