Popor de origine asiatica, conform celor spuse de Herodot, se pare ca etruscii ar fi parasit Lydia, asezandu-se in Italia centrala, prin secolul al VIH-lea i.Hr. Originea lor ramane insa nesigura. Ei isi spuneau “Raenna” si stapaneau Italia centrala inainte de romani. Cele aproximativ 10.000 de inscriptii etrusce au ramas nedescifrate pana azi, limba etrusca nesemanand cu nici unul dintre idiomurile antice cunoscute.

Tinutul Etruriei se intindea pe o suprafata marginita la nord de fluviul Arno, la est, de Tibru, iar la vest, de Marea Mediterana; cuprindea orase- state grupate in “Liga celor 12 orase etrusce” care aveau un sanctuar comun, langa Voisinii.

Expansiunea lor inspre sud, inceputa in secolul al Vl-lea d. Hr., declanseaza conflictul cu lumea greaca. Batalia de la Cumae (524 d.Hr.) si cea navala, la o jumatate de secol mai tarziu, in care flota tireniana a fost infranta de tiranul Siracuzei, vor pune capat acestei expansiuni.

Invazia celtilor din secolul al IV-lea d.Hr. duce la celtizarea acestei regiuni de la nord de Apenini, care va deveni incepand din acel moment Gallia Cisalpina. Dar abia dupa infrangerea suferita in batalia de la Sentinum, acest tinut va fi supus de catre Cetatea Eterna, Roma. Sub aceasta stapanire, orasele etrusce – Felsina (Bologna), Ravenna, Melpum (Milano), Parma, Modena, Mantua, Nuceria, Herculaneum, Pompei etc. – au intrat in declin, sfarsind prin a fi complet asimilate.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?