Descoperirea insulelor din Oceanul Pacific a constituit ultima faza a explorarilor europene Incepute de spanioli si de portughezi In secolul al XV-lea.

Dupa cucerirea si colonizarea continentului american, a Africii si a Asiei, a venit randul Pacificului, acolo unde hartile timpului aratau existenta unei ipotetice Terra Australis Incognita (continentul sudic necunoscut).

Apogeul calatoriilor de explorare a zonei Pacificului a fost reprezentat de cele trei expeditii conduse de capitanul englez James Cook, desfasurate In perioada de varf a rivalitatii franco-engleze pentru descoperirea si stapanirea de noi colonii. Prima calatorie, Inceputa cu nava Endeavour In 1768 a durat trei ani, timp In care au fost cercetate insulele Tahiti, Noua Zeelanda si tarmul de est al Australiei.

A doua expeditie, Inceputa In 1772, a durat, la randul ei, trei ani, fiind Intreprinsa cu navele Resolution si Adventure. Traseul a atins Tahiti, Noua Zeelanda si Antarctica, ajungand pana la 71° latitudine sudica, fapt unic pana atunci In istoria navigatiei.

In timpul celei de-a treia calatorii (1776-l779), realizate cu vasele Resolution si Discovery au fost descoperite insulele Hawaii iar apoi, navigand catre nord, au fost explorate tarmurile Alaskai si Stramtoarea Behring. La Intoarcerea din Alaska, capitanul James Cook a fost nevoit sa acosteze In Hawaii, unde s-a declansat o revolta a bastinasilor In timpul careia a fost asasinat de catre acestia. In urma expeditiilor lui James Cook, a Inceput colonizarea britanica a Australiei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: