La inceputul secolului, Saint-Sebastian era unul dintre cele mai atractive puncte turistice europene. In spatele vietii mondene, a receptiilor oficiale sau a petrecerilor si duce insa o lupta pe viata si pc moarte, lupta nevazuta al spionajului si contraspionajului.
In acest climat, trimisa de maiorul Ladoux, seful serviciului de spionaj si contraspionaj al armatei franceze, soseste, la 16 iulie 1916, Mantia Richard, cu misiunea dej a afla cum este organizat in Spania spionajul german si mai ales, cum activeaza, de aici, in Franta.

O intamplare, pentru inceput aparand banala, o introduce insa pe Martha in periculosul joc al dublului spionaj. Intr-una din zile, la “Cafe du Rhin” de la o masa din spate ii atrage atentia o convorbire in limba germana. Abila, face in scurt timp cunostinta cu cei ce purtau discutia : doctor Wilhelm Kraut si inginer Heinrich Halphan. Dupa mai multe inuiniri, convinsi de simpatia nutrita nemtilor, cei doi propun Marthei intrarea in agentura lor. Ea consimte, cu conditia de a avea o convorbire cu seful Hrviciului de spionaj german. Halphan ii inlesneste intrevederea, si iat-o fata in fata cu Baronul K. Conducatorul serviciului de informatii navale din Spania. Baronul o urmarea de mult timp prin Saint-Sebastian, dar nu pentru activitatea ei. ci pur si simplu pentru ca o placea. Dupa intrevedere este angajata imediat in serviciul german.

inainte de a-i urmari activitatea deosebita, si inainte de a ne convinge pentru cine va lucra – pentru nemti sau pentru francezi ? sa vedem ce a determinat-o sa devina spioana, si nu una oarecare.

S-a nascut la 15 aprilie 1839 in Blamout (Lorena). Pasionata sportiva (calarie, automobilism, tir, sportiva de parformanta premiata la multe concursuri. in cele din urma se dedica aviatiei. in ziua de 13 iunie 1913 obtine brevetul de aviator. In 1914 bate recordul de durata si distanta pe ruta Crotoy-Zurich. La inceputul razboiului infiinteaza “Liga Uniunii patriotice a aviatoarelor”, unde obtine postul de secretar general. in aceasta calitate cere Ministerului de razboi ca aviatorii din Liga sa devina agenti do legatura. Generalul Hirachauer, director al Aeronauticii militare, refuza oferta, dar o propune pe Martha maurului Ladoux, ca agenta. Iata prima si cea mai verosimila imprejurare a inceputului carierei sale. S-a mai scris ca a devenit spioana vrand sa razbune moartea sotului ei survenita la cota 180, langa Menancourt.
Din Franta, Martha venise in Spania cu o suma modesta, 800 dc franci. Dupa catva timp avea asupra sa 25 000. Sursa – Baronul K. Paraseste pentru cateva zile Peninsula Iberica si – iat-o in patrie. Se prezinta majorului Ladoux, raporteaza ce i s-a cerut, iar suma o doneaza contraspionajului german. Gestul – marinimos, de ce n-am recunoaste – era; facut din patriotism sau era una din variantele jocului d dublu spionaj ?

Curand se intoarce in Spania, unde, treptat, treptat, castiga simpatia sotiei Baronului K. , cu ajutorul careia deschide, intr-unui din cele mai elegante cartiere ale Madridului, institutul cosmetic “Au miroir des allouettes”. Deplasarile in Franta le facea sub pretextul procurarii unor articole necesare institutului. De fiecare data lua legatura cu Ladoux, raportandu-i printre altele :
-ca surorile Maria si Iulia Manzanares, agente ale spionajului german, pot fi gasite la adrese precise in Nantes si Toulouse. Cestea sunt arestate.
-ca Emilio Fuentes, renumit avocat madrilen, angajat la inceput in “Intelligence Service” apoi in spionajul german, viziteaza toate porturile franceze de unde printr-un cod comercial ce parea fara importanta, comunica plecarile si sosirile vaselor.si el este arestat!

Apoi Martha da indicatii referitoare la intrebuintarea gazelor in razboi. Furnizeaza date precise despre un submarin german care aducea in Spania un mare transpori de jucarii – creioane, ceasornice, brelocuri.
Ei, si! Ce importanta militara ar avea un transport de jucarii ? ar zice oricine.Martha aflase insa ca toate aceste minuscule obiect contineau in interior tot ce este necesar sa poata arunc, in aer sau incendia uzine, fabrici etc. Submarinul nu ajung la destinatie, disparand in apele marii, langa Malaga. Tot datorita informatiilor ei, englezii distrug un submarin, iar francezii un important transport de arme destinat rivalilor.
Deci, cei putin pana la aceste intimplari, Martha Richard era devotata aliatilor.

La 11 mal 1917, vasul “Reina-Christina” ridica ancora plecand spre Argentina. Intr-una din cabine, Martha Unitarei, de asta data sub protectie germana. Bagajele ei anu alcatuite din doua valize, cu exterior obisnuit. in interiorul lor insa, se gaseau mai multe termose, construite speclal, in scopul mentinerii unei temperaturi constante, pjiro sa intretina viata unor gargarite selectionate de “Institutul de agricultura din Berlin”. Pare curios sa investesti o suma de bani deloc neglijabila pentru transportul unor gargarite. In fond, care era scopul calatoriei speciale a insectelor ?

Aliatii aveau la Buenos-Aires silozuri, depozite cu zeci de mii de tone cereale. Gargaritele erau destinate acestor depozite, pentru a le devora continutul. Planul apartinea Baronului K. Cu cea mai deplina discretie, Martha aduce sjantru scurt timp cele doua valize linga focul caldarilor dc pe vapor. Temperatura din termose devine brusc insuportabila pentru “insectele sabotoare”, acestea murind in alteva minute.Cerealele erau salvate.

Spre sfirsitul carierei, Martha Richard, intr-o scrisoare trimisa maiorului Ladoux, isi exprima dorinta de a se intoarce in Franta numai atunci cand va putea sustrage documentele serviciului german de informatii. Apoi il atrage atentia sefului sau ca agentura inamica pune la cale un plan sa-l discrediteze.
Daca Martha isi indeplineste misiunea pana la sfarsit (este una din putinele spioane scapate plutonului de executie), Ladoux este exclus, datorita unor false reclamatii ale soferului sau, Lenoir.
Dubla spioana Martha Richard a ramas exemplu de abilitate, eroism, devotament fata de patrie, dusmanca inversunata a nemtilor cotropitori.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?