In noiembrie 1863 inspectorul Claude, departe de a-i trece prin cap ca toxicologia ar putea fi in masura sa-si aduca o contributie la elucidarea unor cazuri atat de obscure, juca fara sa vrea – condus mai mult de instinctul sau de politist si de experienta pe care o dobandise – un rol ce avea sa intre in analele criminalistice ; era cel al colaborarii unei stiinte cu politia. Vizita doamnei Ritter si rezultatele anchetei intreprinse ca urmare a anonimei primite erau argumente convingatoare, astfel incat judecatorul de instructie Gonet ordona efectuarea autopsiei doamnei de Pauw.

La 30 noiembrie, adica 13 zile dupa decesul victimei sarcina efectuarii autopsiei a fost incredintata lui Ambrois Tardieu, in varsta de'46 de ani, profesor de medicina legala la Facultatea de medicina din Paris. Era cazul care avea sa-i aduca celebritatea, o celebritate ce va depasi granitele lumii medicale, facandu-l cunoscut marelui public din numeroase tari.

Iata ce declara Tardieu in memoriile privind acest caz, publicate in Analele de hygena, din 1864 : “insotit de asistentul meu Roussin, am efectuat autopsia, la 30 noiembrie 1863. Starea de conservare a cadavrului este atat de buna, incat a facut usor constatarea inexistentei nici celei mai mici leziuni interne sau externe. Corpul este acela al unei femei de circa 40 de ani, care nu indica existenta unei suferinte anterioare datorata vreunei maladii cronice. Toate organele interne erau sanatoase. Nici un semn de holera sau' de ocluzie intestinala. S-a descoperit doar un inceput de sarcina, apreciat la 7-9 saptamani. in concluzie, pe baza examenului efectuat, s-a ajuns la urmatoarele constatari :

– Nu exista la femeia de Pauw nici o urma de boala sau leziuni fie vechi, fie recente, care ar putea, dupa exa menul organelor, sa indice o cauza naturala a mortii.
– Absenta de leziuni caracteristice si unele indicii, in special ale tubului digestiv, pot sa ne faca sa gandim ca moartea ar fi datorata ingerarii unei substante otravitoare.
– Doar analiza viscerelor ar fi in masura sa furnizeze rezultate concludente din acest punct de vedere. in acest scop au fost prelevate viscerele si plasate in doua bocale noi de sticla, inchise si sigilate.

Aceasta prima operatiune terminata a demonstrat inca o data in plus necesitatea de a se proceda la o cercetare completa asupra circumstantelor cazului anchetat.
Inspectorul Claude il aresta pe de la Pommerais si dadu ordin sa i se perchezitioneze casa. Cu acest prilej, au fost descoperite mai multe scrisori de dragoste pe care doamna de Pauw i le trimisese, precum si o cantitate surprinzator de mare, mai ales la un medic homeopat, de otravuri si medicamente toxice. Stocul se compunea din arsen, stricnina, sublimat corosiv, aconitina, atropina, acid prusie, cianura de potasiu, frunze de digitala si digitalina.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?