In ziua de 26 noiembrie, sora doamnei de Pauw, pe nume Ritter, se prezenta la inspectorul Caaude pentru a-i declara ca ea nu poate suporta sa pastreze numai pentru ca unele fapte care i se par de-a dreptul suspecte. Astfel, povesteste doamna Ritter, nelinistita de indispozitia subita a surorii sale, i-a facut o vizita ; spre marea ei stupefactie, tanara vaduva i-a declarat ca este perfect sanatoasa si ca a pus la cale impreuna cu de la Pommerais un siretlic ; acesta daduse drumul unui sac cu cartofi sa se rostogoleasca, pentru a lasa vecinilor impresia ca cineva a cazut pe scara.

Doctorul elaborase un plan genial care i-ar fi permis tinerei femei sa nu mai aiba grija de bani toata viata. Dupa sfaturile si indemnurile lui, ea a semnat mai multe asigurari pe viata si acum trebuia sa simuleze o boala mortala care sa fie confirmata de certificatul medical eliberat de prietenul sau. Companiile de asigurare, informate de primejdia unei morti iminente, nu ar fi vazut nici un inconvenient in a accepta propunerea de a transforma asigurarea pe viata intr-o renta viagera cu un varsamant lunar de 500 franci ; ele ar accepta aceasta cu atat mai usor cu cat o boala grava le-ar determina sa plateasca renta un timp scurt, fata de suma importanta ce ar fi trebuit platita in cazul decesului. Gratie acestei rente, doamna de Pauw ar fi putut sa traiasca la adapostul oricarei griji banesti.

Indignata, doamna Ritter si-a avertizat sora asupra primejdiilor care le ridica o asemenea comportare. La indignarea sa se mai adauga nelinistea provocata de stirea existentei testamentului. Ea si-a rugat sora sa nu piarda din vedere posibilitatea ca de la Pommerais, in loc de a o sfatui sa se prefaca bolnava, ar putea foarte bine sa o omoare pentru a o mosteni. Dar doamna de Pauw, subjugata si fascinata de amantul ei, nu a vrut sa tina seama de nimic.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?