Cazul Hans Muller s-a petrecut in anul 1967 si care, din punctul de vedere al administrarii toxicului, prezinta unele asemanari. Ceea ce frapeaza si de aceasta data este ingeniozitatea si insolitul care caracterizeaza modul de procedare.

Declaratiile lui Hans Müller, in prezent condamnat la moarte la Köln, au facut posibila lamurirea uneia dintre cele mai curioase crime petrecute dupa cel de al doilea razboi mondial, al carei caracter neobisnuit o face fara precedent in analele criminalistice. Implicatiile care le-ar fi putut avea, valva produsa de mobilul crimei au determinat ca cercurile oficiale sa fie rezervate in a dezbate cazul, fapt care a facut ca, in ultima instanta, insasi presa sa dispuna de prea putine informatii pe care sa le prezinte publicului cititor. Asa cum a reusit sa stabileasca un reporter al unei reviste vest-germane de mare tiraj, se pare ca exista totusi probe ca marturisirile acestui periculos criminal sunt in deplina concordanta cu faptele si ca in cele din urma s-a reusit sa se dezlege un caz care a produs o mare bataie de cap unora dintre cei mai reputati crimi-nalisti vest-europeni.

La 13 august 19(57, ziarul “Algemeines Tagesblatt” publica sub titlul “o crima in imprejurari misterioase” urmatoarea cronica : “in ultimele 24 de ore, in orasul nostru (Köln) s-a petrecut un caz de omucidere iesit din comun. Noaptea trecuta, catre orele 23,35, un anumit Jobannes Bernhard Grimm, in varsta de 33 de ani, a adus; un necunoscut la sectia de urgente a spitalului Neuenhof. Doctorul de garda a constatat ca se afla in stare foarte grava, in coma. Necunoscutului desi i-au fost date ingrijirile necesare, a sucombat in scurt timp.

Grimm a declarat ca l-a gasi in nesimtire, lungit de-a lungul trotuarului, pe latura stinga a domului. Dupa ce l-a strigat de mai multe ori, vazand ca nu primeste nici un raspuns, Grimm l-a scuturat, dar necunoscutul era inert de parca ar fi fost mort. Atunci a chemat ambulanta care l-a transportat la spital.

Necunoscutul a fost identificat dupa un permis de conducere, de altfel singurul document pe care-l prezenta asupra sa. Era un cetatean italian pe nume Vincenzo Galiano. Motivele mortii nu au fost elucidate”.

Cadavrul a fost transportat la Institutul medico-legal.”Analizele efectuate de urgenta au evidentiat prezentii unor cantitati mari de glucoza in urina”.

Cercetarea toxicologica a principalelor substante otravitoare cunoscute, capabile sa produca simptome asemanatoare cu cele semnalate in actul de deces, nu a dus la nici un rezultat. Autopsia-a evidentiat o puternica congestie a pulmonului si a creierului, cit si existenta unei culori mai inchise a sangelui. Cercetarile au fost indreptate in directia identificarii unui toxic gaz care a patruns in organism odata cu aerul.

Sangele a fost analizat la spectroscop : cu acest prilej s-a facut primul pas in identificarea toxicului ; s-a dovedit prezenta methemglobinei. Or, se stie ca producerea acesteia este datorita printre altele nitrocompusilor. Procedandu-se prin eliminare, actiunea toxica se datora deci unui compus care a patruns in corp pe cale respiratorie, cu alte cuvinte era vorba de un gaz sau lichid extrem de volatil. Acestor proprietati le corespundea o singura substanta : nitritul de amil. Recunoasterea acestuia a fost o operatie usoara, fiind izolat de viscere prin antrenarea lui cu vapori de apa si identificarea s-a realizat cu iodura de potasiu si amidon.

Dupa cum se stie, nitritul de amil este folosit in terapie ca vasodilator ; inhalat in doze ce depasesc o jumatate da gram, poate provoca moartea prin paralizia centrilor respiratori, si modificarea hemoglobinei care nu se mai combina cu oxigenul, deci inhiba respiratia.

Cu prilejul anchetei Ilans Miiller a explicat cum a ucis pe Vincenzo Galiano, cu ajutorul unui pistolet care proiecta fiole cu nitrit de amil. Criminalul a explicat ca aceasta arma este un instrument minuscul ele aluminiu, construit din trei cilindri introdusi unul in altul ; primul cilindru contine un resort si un piston, care este declansat printr-un levier si propulseaza pistonul in al doilea cilindru pe care il traverseaza ; in acest moment fiola care contine lichidul mentionat este sparta si continutul proiectat catre fata omului care trebuie suprimat. Reactia este imediata ; persoana isi pierde cunostinta si moartea survine in cateva minute. La autopsie, medicul nu constata decat oprirea inimii si presupune o criza cardiaca.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?