Lumea basmului este populata, deopotriva, de personaje care reprezinta atat fortele binelui, cat si fortele raului, care se confrunta pentru impunerea adevarului si a dreptatii. Ele sunt prezentate in antiteza si constituie in plan moral personajele negative si pozitive ; asa cum se intampla si in cazul basmului Aleodor-Imparat.
Aici in acest basm, lui Aleodor -Imparat, pesonajul pozitiv i se opune jumatate de-om-calare-pe-jumatatea-de-iepure-schiop, personajul negativ. Chiar numele lui sugereaza uratenia fizica, iar comportarea reliefeaza si uratenia morala a personajului. De aceea, autorul anonim, exprimandu-si dezaprobarea si dispretul fata de acesta, il numeste ” pocitania de om ” sau ” pocitania pamantului “. De asemenea, insusi Aledor-Imparat intituindu-i rautatea il considera ” omul dracului “, ajungand la concluzia ca disputa cu el trebuie evitata : ” de omul dracului sa dai si sa scapi “.

Rautatea lor este nemarginita, fiind cunoscuta de toti vecinii sau de cei cu care a venit in contact si de aceea tatal lui Aleodor-Imparat il avertizeaza asupra pericolului ce il pandeste si il sfatuieste ” sa nu te duca pacatele sa vanezi pe acolo, ca este nevoie de cap. Acel munte este mosia lui jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop ; si cine calca pe mosia lui nu scapa nepedepsit “.
Din felul in care ” pocitania de om ” se adreseaza lui Aledor-Imparat se dovedeste a fi insinuat si provocator. Astfel, el il considera pe adversarul lui, vadita superioritate si ipocrizie ” ca unul ce era om de omenie “, ca imediat sa il jigneasca facandu-l las : '” -eu te scoteam mai altfel ; dar vad ca ai de gand sa-ti ceri iertaciune de la mine ca toti fricosii “.

Cu toate acestea, pocitania pamantului este incapabil sa-l determine pe Verdes-Imparat sa-i dea fata de sotie si de aceea ii cere acest lucru lui Aleodor-Imparat, ca pedeapsa pentru ca i-a incalcat mosia. Aceasta pune in evidenta lipsa de curaj, si de istetimea lui jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, calitati dovedite, din plin, de adversarul sau.
Infatuat, orgolios peste masura, nu accepta postura de invins. Asa se explica faptul ca, in momentul in care este refuzat de fata lui Verdes-Imparat, pocitania plesneste si moare.

Insusirile negative ale personajului sunt evidentiate direct, asa cum aratam, chiar in numele sau, de autorul anonim ( pentru care este ” o pocitanie de om “, “pocitania pamantului”) sau de celelalte personaje “omul dracului”. Alteori autorul anonim apeleaza la procedee de caracterizare indirecta ca : felul de a vorbi, modul de a se comporta si de a actiona.
Prin toate aceste procedee se realizeaza un portret literar in deplina concordanta cu numele personajului, chintesenta a unei uratenii fizice si morale evidente.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?