Asa cum orice religie sau credinta antica avea zeul ei al mortii, inmormantarii, asa si religia politeista a egiptenilor avea zeul ei care veghea asupra sufletelor mortilor, la trecerea lor cu bine in lumea de apoi, dar si la respectarea tuturor ritualurilor si procesiunilor in vederea relizarii acestui scop.

Anubis este acest zeul egiptean, el fiind zeul funeraliilor. Este reprezentat sub forma unui om cu chip de sacal sau de caine de culoare neagra si cu o constitutie slaba, dar agila. Fiu al lui Osiris, acesta este paznicul mormintelor, conduce mortii in lumea de dincolo si ii asista in fata zeului judecator, Osiris. Mai este infatisat si sub forma unei canide costelive, cu urechi lungi si ascutite, cu coada stufoasa, lasata in jos. Uneori este culcat pe o movila ce simbolizeaza mormantul pe care il vegheaza.

Culoarea neagra a acestuia nu este aleasa in mod intamlpator. Din contra. Aceasta simbolizeaza renasterea, malul fertil adus de Nil, fiind in acelasi timp si culoarea benefica trupurilor mumificate. Cainele, descendent al sacalului era un animal divinizat de catre egipteni, avand rol de pazitori ai necropolei. In alte reprezentari ale zeului, acesta apare tot sub forma unui caine, dar care are la gat un lant prevazut cu o cheie. Aceasta este cheia care pazeste portile lumii de dincolo.

Anubis avea ca nume egiptean Inpu, semnificand “cel care are cap de caine salbatic”. Conform mitologiei, Anubis este fiul ilegitim al lui Osiris cu sora sa Neftis. Dupa ce inerca sa-l ascunda de sotia sa Isis, aceasta il gaseste si il creste pe Anubis, devenindu-i cel mai devotat aparator si insotitor. Acesta este cel care o ajuta pe Isis sa gaseasca partile trupului lui Osiris, ucis de Seth. Cu ajutorul zeitei, el inventeaza mumificarea, pentru reconstituirea corpului dezmembrat si il purifica pentru a evita descompunerea. Zeita-magiciana reuseste sa-i redea viata lui Osiris.

Tot Anubis are rolul de a transmite mortilor ofrandele aduse de cei vii. Fiind pazitorul mortilor, este adesea reprezentat tinand o cheie fixata in jurul lantului de la gatul sau de caine. Mai este numit “Domnul din Tara Aurorei”, “Deschizatorul de drumuri”, “Stapanul taramului secret”. Prin urmare, Anubis isi indeplineste rolul in moarte si devine zeul universal al funeraliilor, fiind asimilat chiar si de greci sub numele Hermanubis.

In momentul in care cei morti ajung la Osiris pentru a primi judecata de apoi, zeul Anubis este cel care plaseaza pe unul din talerele balantei sufletul celui mort. Pe celalalt taler, Anubis aseaza o pana care o reprezinta pe Maat, intruchiparea justitiei. Pentru ca sufletul mortului sa poata sa isi continue drumul, sufletul sau trebuie sa fie mai usor decat pana respectiva.

Sursa Imaginii – pkstation.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?