O alta trasatura specifica romanului si prezenta in “Baltagul” este numarul, mare de personaje.
Astfel, exista personaje principale (Vitoria, Nechifor Lipan, Gheorghita), secundare (Minodora, preotul Daniil Milies, baba Maranda, negustorul si hangiul David, ceilalti hangii si sotiile lor, Calistrat Bogza, Ilie Cutui s.a.) sau episodice (mos Pricop, functionarii de la prefectura din Piatra, functionarul de la Dorna etc).

Indiferent de locul pe care il ocupa in opera, aceste personaje au o importanta deosebita in desfasurare evenimentelor deoarece contribuie fiecare in felul sau la descoperirea adevarului, aduc lumina in investigatiile pe care Vitoria le intreprinde.
De asemenea, ele contureaza doua lumi – una “cea de sus” , cea arhaica, alta, “cea de jos”, unde munteanca intalneste alte randuieli decat cele cunoscute de ea.
Prin intermediul actiunii si al personajelor, Mihail Sadoveanu ofera si o imagine ampla si profunda a vietii, aspect ce ilustreaza o alta trasatura specifica a romanului.
Astfel, el zugraveste modul de viata patriarhal, al oamenilor de la munte, unde obiceiurile si traditiile sunt pastrate cu sfintenie.

Totodata, infatiseaza obiceiurile legate de evenimentale cruciale ale existentei umane – botezul, nunta, moartea – dar si lumea orasului din perioada sfarsitului secololui al XIX-lea si incepututlui secolului al XX-lea. Din cele arate pana acum se poate constata ca opera literara “Baltagul” intruneste toate notele definitorii ale unui roman : caracter epic, actiune complexa, existenta unui numar mare de personaje si prezenta unei imagini ample si profunde asupra vietii.
Valoarea lui este sporita si de concizia si dinamismul actiunii, precum si de armonia compozitiei, ilustrand in mod stralucit specia literara pe care o reprezinta.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?