Romanul baltagul este una dintre capodoperele sadoveniene caracterizate prin concizie, dinamism si armonie compozitonala, care porneste de la balada Mioritasi are ca tema centrala cautarea si recunoasterea adevarului.
Aparut in anul 1930, cuprinzand 16 capitole scrise numai in 17 zile, acest roman are un fir epic simplu care se poate rezuma usor.

Nechifor Lipan, oier instarit din Magura Tarcaului si sotul Vitoriei, pleaca la Dorna sa cumpere oi pe care sa le aduca apoi la iernat.
Ramasa acasa cu fiica sa, Minodora, deoarece feciorul, Gheorgita era cu oile in baltile Jijiei, Vitoria este ingrijorata de tacerea lui Nechifor care nu ajunsese inca la Cristesti unde se afla baiatul lor.

Deoarece trecuse mult timp de la plecarea sotului si timpul incepuse sa se schimbe, Vitoria merge la peot ca sa-i scrie lui Gheorghita si apoii trece pe la baba Maranda, vrajitoarea satului. Chemat de mama sa, baiatul se intoarce acasa si fac impreuna un drum la Manastirea Bistrita si la Piatra Neamt. Devenind din ce in ce mai banuitoare si neavand incredere in autoritati, munteanca hotaraste definitiv sa plece pe urmele lui Nechifor Lipan.

Cei doi, Vitoria si Gheorghita, pleaca spre Dorna, trecand prin Bicaz, Calugareni si Farcasa, unde il intalneste si pe subprefect si unde afla de la mos Pricop de trecerea lui Nechifor. Calatoresc apoi la Borca, la Cruci si prin tara dornelor ajungand la Vatra Dornei, unde sunt informati ca Lipan a cumparat o turma de 300 de oi, plecand spre Neagra cu alti doi ciobani carora le-a randuit 100 de oi.

Vitoria si Gheorghita refac drumul celor trei ciobani trecand prin cea din urma Dorna, prin Brosteni, prin Borca prin Sabasa si in final, prin Suha, unde afla de la hangiu ca turma era insotita doar de doi ciobani de Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
Femeia isi da seama ca Nechifor Lipan a disparut intre Sabasa si Suha si cercetand pe cont propriu, il gaseste pe cainele Lupu in curtea unui gospodar si cu ajutorul lui descopera osemintele sotului intr-o rapa.

Vitoria indeplineste obiceiurile crestinesti ale inmormantarii, lasa autoritatile sa faca cercetarile necesare, dar la praznicul de inmormantare reface punct cu punct momentele crimei si il demasca pe ucigas care se repede asupra lui Gheorghita. Lovit de acesta cu baltagul si atacat de caine, Calistrat Bogza isi recunoaste vina inainte de a muri. Atingandu-si scopul, Vitoria se pregateste de plecare pentru a duce la indeplinire noi treburi presante, hotarnd sa revina la Sabasa pentru pomenile de 9 si 40 de zile, intre timp rezolvand si celelalte probleme.

Toate aceste intamplari sunt narate la persoana a treia fie de care narator, un narator neutru, obiectiv, cat si de personaje, pentru ca autorul apelaza uneori la rememorare. Imbinata cu descrierea, cu dialogul sau cu monologul interior, naratiunea capata vigoare, dinamism si nuanteaza starile sufletesti ale personajelor.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?