“Baltagul” poate fi considerat un roman mitic, intrucat preia si dezvolta motivele principale din balada “Miorita”, care ilustreaza unul din cele patru mituri fundamentale ale romanilor : mitul existentei pastorale la romani care evidentiaza motivul legaturii omului cu natura si conceptia despre viata si moarte a omului din popor.

Punctul de plecare al romanului este asadar “Miorita”, romanul are si motto doua versuri din aceasta balada care ilustreaza motivul animalului credincios : “Stapane, stapane/Mai cheama s-un cane”.
De asemenea, motivul transhumantei (al migratiei turmelor in timpul anului in cautarea de pasune si adapost si al intoarcerii la munte la date fixate din vechime) este prezent in ambele creatii.

Ca si in “Miorita”, si in “Baltagul”, exista trei ciobani care coboara cu turmele la iernat si doi dintre ei, invidiosi si lacomi, hotarasc sa-l ucida pe cel de-al treilea. Daca in balada, crima este doar ipotetica (presupusa, probabila) si ciobanul moldovean afla de la oita nazdravana intentiile celorlalti, in roman crima se infaptuieste fara niciun fel de prevenire a celui ce va fi ucis.
Animalul credincios este cainele Lupu care are rol hotarator in gasirea cadavrului stapanului si in pedepsirea ucigasilor.

In ambele creatii apare personajul feminin pornit in cautarea celui disparut, dar in balada acesta este mama tanarului pastor, pe cand in roman sotia este cea care isi asuma responsabilitatea aflarii adevarului. Incercarile mamei indurate de a-si gasi fiul sunt doar presupuse de cel sortit mortii, de pastorul moldovean, pec and Vitoria indeplineste cu perseverenta aceasta cautare, care va fi incununata de succes.

Motivul cautarii adevarului se completeaza cu cel al calatoriei. Eroina porneste in cautarea si aflarea adevarului. Odata cu indeplinirea acestui scop constata ca Nechifor Lipan a fost ucis. Ea urmareste apoi sa-i prinda si sa-i pedepseasca pe ucigasi, fara sa uite, in final, de implinirea datinilor crestine.
Actiunea sa nu este condusa de razbunare, ci de realizarea dreptatii in spiritul traditiei, pentru ca sufletul celui mort sa-si gaseasca odihna.

Calatoria are un drum foarte greu, ca un labirint, prin care eroii sunt supusi, ca si in basme, unor incercari, primesc ajutoare, se confrunta cu dusmanul, iar drumul lor este marcat de anumite semne cosmice : rasaritul si asfintitul, vantul, apele, ninsoarea, inghetul, dezghetul.

Calatoria are semnificatii deosebite pentru cei doi : Vitoria cunoaste o lume noua, lumea orasului, careia i se adapteaza cu usurinta, iar Ghoerghita se maturizeaza, dobandeste experienta si se initiaza in tainele vietii.

Descoperind adevarul, munteanca verifica armonia lumii si afla ca lumea nu poate fi oprita din mersul ei de moartea lui Lipan. Ea considera ca dupa ce s-a restabilit echilibrul prin aflarea adevarului, viata poate urma cursul ei firesc.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?