In Texas, New Mexico, se plimba un calaret singuratic. Era un tanar de vreo douazeci si sase de ani pe nume Richard Klausen. El era poet.

Deodata calul s-a oprit, era la capatul puterilor. Calaretul a scos ocheanul si a vazut ceva care se misca. S-a apropiat si s-a intalnit cu un om ranit. Richard Klausen l-a hranit pe omul ranit, Tom Summerland.

Impreuna ei au plecat in cautarea “lemnarilor” care i-au furat lui Tom Summerland pepitele si ceva praf de aur pe care le-a adunat pentru fratele sau, avocatul Bill Summerland. Au mers ce au mers, pana ce s-au intalnit cu “lemnarii”. Poetul si-a scos tomahawk-ul si l-a ranit pe capetenia “lemnarilor”. Apoi Richard Klausen si Tom Summerland au plecat fiecare pe drumul lui.

Poetul a ajuns in statul Arkansas unde s-a intalnit cu familia bancherului Olbers. Fred Wilson, pretendentul fiicei bancherului, Marga, l-a batjocorit pe Richard Klausen. Domnisoara, avand un suflet nobil l-a rugat pe Wilson sa inceteze.

Poetul a facut un popas la primul han care i-a iesit in cale. si-a lasat calul in grija grajdarului si a cumparat un ziar unde a citit un anunt, ca o doamna pe nume mama Smolly primeste in gazda un om cinstit care va avea acces la biblioteca si va primi mancare.

Poetul a intrebat unde sta mama Smolly si a plecat spre casa ei .La usa a iesit Sarah, servitoarea care a chemat-o pe stapana ei .Richard Klausen s-a prezentat in fata proprietarei, care imediat l-a recunoscut, l-a poftit in casa si i-a aratat volumele de poezii din biblioteca scrise chiar de el. Ba chiar mai mult, ea l-a luat in gazda in cea mai buna camera pe care o avea.

Langa casa mamei Smolly se afla casa bancherului Olbers. Intr-o zi Tom Summerland i-a facut o vizita bancherului. El a inceput sa povesteasca tot ce i s-a intamplat. Marga a auzit si l-a rugat pe Tom Summerland sa-l descrie pe domnul Klausen, cel care i-a salvat viata. Atunci femeia si-a dat seama ca era vorba de omul pe care Wilson l-a batjocorit.

Din camera lui Richard Klausen se vedea in casa familiei bancherului Olbers. Poetul a vazut-o pe Marga, a luat un creion, o foaie de hartie si cu sufletul inundat de sentimente a scris o poezie. Dupa cateva momente Richard Klausen a recitit poezia si s-a dus la o tipografie. Redactorii i-au publicat poezia in editia de dimineata a ziarului.

Poetul s-a intors acasa la mama Smolly si a vazut doua umbre. A doua zi dimineata, poetul a intrebat-o pe Sarah cu cine era cu o seara inainte. Fata i-a spus ca a fost cu Fred Wilson si ca il iubeste.

intr-o zi fiica bancherului i-a facut o vizita mamei Smolly. In acea vizita Marga a aflat ca Richard Klausen locuia in casa vecinei ei. Intre timp poetul a intrat in camera unde erau cele doua prietene. Marga si Richard Klausen au facut cunostinta. Inainte de a pleca fiica bancherului l-a invitat pe poet la clubul tatalui sau.

Cand a ajuns la club l-a auzit pe Wilson spunandu-i bancherului ca o iubeste pe fiica lui. Intr-o incapere alaturata se afla Tom Summerland care s-a bucurat foarte tare cand l-a revazut pe salvatorul sau. Tom l-a prezentat pe Richard Klausen bancherului Olbers, care l-a invitat la el acasa.

Wilson s-a dus la Sarah si i-a spus sa lase usa descuiata seara ca el va veni sa vorbeasca cu ea. Seara Fred Wilson i-a spus “iubitei” lui sa se imbrace ca un baiat, sa poata fugii impreuna si sa descuie camera oaspetelui.

Dupa cateva clipe a plecat la casa bancherului. Richarh Klausen, Marga, Tom Summerland si domnul Olbers discutau despre viata poetului. Cand au inceput sa vorbeasca despre “lemnarii” care l-au jefuit pe Tom Summerland, Wilson a intrat, nervos si a scos un cutit. Marga a lesinat pe loc. Toti s-au speriat,iar Fred Wilson a fugit. Imediat ce fiica bancherului si-a revenit poetul l-a demascat pe Wilson si au plecat pe urmele lui.

intre timp banditul a intrat in camera lui Richard Klausen si i-a furat portofelul cu bani. Poetul s-a intors in camera, iar Wilson s-a ascuns sub birou. Marga a iesit pe balcon pentru a-l vedea pe poet si deodata a strigat, anuntandu-l ca banditul e in camera lui. Cei doi s-au luptat, dar Fred Wilson a reusit sa fuga impreuna cu Sarah.
Tom Summerland si Richard Klausen au plecat in Texas pentru a-l cauta pe bandit, la fratele lui Antonio Molez.

Cand au ajuns ei s-au intalnit cu Sarah si i-au explicat tot ce s-a intamplat cu “iubitul” ei. Fosta servitoare a mamei Smolly i-a spus lui Richard Klausen si lui Tom Summerland unde este Wilson si au plecat in cautarea lui.

Deodata s-a auzit un strigat de femeie care cerea ajutor. Poetul si prietenul sau i-au salvat pe contele Hermano si pe contesa. Drept rasplata contele si contesa i-au invitat in casa lor. Acolo Richard Klausen si Tom Summerland au aflat ca Wilson a fost arestat si va fi judecat.

Poetul, prietenul sau si Sarah s-au imbarcat pe vasul Union si au plecat spre Marga si familia ei.

Cand au ajuns Sarah s-a intors la mama Smolly. Bancherul Olbers si-a recuperat banii furati de Wilson si adusi de poet si prietenul sau.

Marga si Richard Klausen erau fericiti mai ales ca urmau sa se casatoreasca.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?