Prin anul 1814 s-a descoperit intr-o padure tropicala din insula Java (Indonezia), aproape de localitatea Magelang, o uriasa constructie acoperita de luxurianta vegetatie a junglei. Scos la lumina, ciudatul edificiu ce avea forma unei piramide era in realitate celebrul templu Barabudur.

Restaurat intre anii 1907-1911, acest neobisnuit lacas de cult era un monument inchinat zeului Buddha, din categoria constructiilor numite de catre orientali “stupe”. Acestea erau niste morminte fastuoase, deasupra carora se construia un corp cilindric incheiat cu o cupola si un turnulet ca un trunchi de piramida.

Inscriptiile descoperite pe peretii templului au inlesnit datarea construirii acestuia pe la mijlocul secolului al VIII-lea. Utilizarea templului ca lacas de cult s-a facut pana pe la anul 925, cand religia islamica a asimilat budismul. De aici si abandonarea Barabudurului, probabil in partea finala a secolului al X-lea.

Asezat pe un deal circular, izolat, monumentul inalt de 31 m a fost realizat in noua terase in scara, sase dintre terasele inferioare fiind de forma patrata, iar celelalte trei avand aspectul unor cercuri circumscrise. Baza dealului a fost intarita, inconjurandu-se cu blocuri mari de piatra. Avand aspectul unui gigantic tort, templul era pavat cu roca vulcanica, pe peretii celor sase patrate fiind realizate sculpturi in relief (peste 1300 de reprezentari intre care personajul principal, zeul Buddha, era simbolizat in 504 ipostaze).

Pe terasele circulare erau asezate niste constructii rotunde, sub forma de clopote. Pe terasa inferioara se aflau 32 de clopote de piatra, pe cea de mijloc, 24, iar pe cea superioara, 16 clopote. Fiecare terasa avea scari care permiteau urcarea pana la clopotul mare, in interiorul caruia nu intrau simplii slujitori ai lui Buddha. Importanta documentara a reliefurilor sculptate aici a facut ca Barabudur sa fie luat sub protectia UNESCO si a guvernului Indoneziei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?