Buddha (in sanscrita – “Iluminatul”) denumeste nu numai zeul, ci si fiinta care a dobandit gradul suprem de perfectiune, atingand starea de “nirvana”. Budismul este una dintre cele mai vechi religii asiatice aparute in India secolelor VI-V i. Hr.
A fost intemeiata de Buddha, care se numea m realitate printul Siddhartha Gautama.

Miscarea ideologica si filozofica a fost indreptata impotriva rigiditatii sistemului brahmanic de casta din vechea societate sclavagista indiana. Ideea centrala este aceea ca, din pricina cautarii continue a placerii, viata devine un izvor de suferinta si de iluzii.

Salvarea de perspectiva durerii se poate obtine prin detasarea spirituala, prin renuntarea la orice placeri efemere, prin “perfectionarea spirituala”, a carei ultima treapta este “nirvana”, starea de fericire mistica, pe care budistii cred ca o pot obtine prin eliberarea de grijile vietii si prin contopirea individului cu esenta divina. Budismul s-a caracterizat prin: pesimism extrem, ascetism, pasivitate si propovaduirea neimpotrivirii la raul din lume, a egalitatii religioase iluzorii intre oameni.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: