Fabula este opera epica in versuri sau in prozac cu caracter satiric, sau moralizator, in care autorul critica unele defecte omenesti, punand intamplarile pe seama obiectelor a animalelor sau a plantelor. Cuprinde o povestire, alegorica si morala. In fibula autorul critica anumite defecte cu scopul de a le indrepta. Modul de expunere predominant este dialogul.

O astfel de opera literara este si””Cainele si catelul””, ce apartine scriitorului Grigore Alexandrescu, deoarece intruneste caracteristicile fabulei. Titlul acestei fabule- ii reprezinta pe cei doi protagonisti ( unul caine si unul catel) animale ca si in alte fabule.
La prima vedere cititorul asista la o sceneta care se petrece in lumea animalelor. Un dulau pe nume Simsom sta de vorba cu “”un bou oarecare””, nu pierde ocazia de a-si exprima opiniile despre egalitate. In timpul acesta catelul Samurache “”ce statea la o parte ca simplu privitor””, s-a apropiat de cei doi pentru a le arata simpatie. Cuvantul lui exprima simpatia fata de atitudinea dulaului( ale carui vorbe, naivul Samurache le credea sincer) . Aceasta adresare starneste mania lu Samson care are o reactie violenta Fireste Samurache este uimit de aceasta schimbare de atitudine a lui Samson, dulaul isi intareste spusele in cuvinte.

Din cele spuse mai sus rezulta ca si aceasta fabula cuprinde doua parti : povestirea acestei intamplari si morala care se desprinde din derularea faptelor. Modul de expunere predominant este si aici ca in orice fabula, dialogul. Fiind o fabula, si opera literara””Cainele si catelul”” are semnificatii alegorice. Cel dintai personaj este dulaul Smson al carui nume ne aminteste de un personaj din Biblie dotat cu o forta urasa, aici printr-un comic dulaul latra “”foarte tare”” adica inutil. Dulau de curte”” fiind ni-l imaginam ca pe un caine mare cu o situatie, evident privilegiata. Desi foloseste un limbaj necizelat( “”toata lighioana, caine sadea””), el este dezamagit de atitudinea superioara a unor( caini, lupi, lei si alte cateva), egalitatea fiind inteleasa intr-un singur sens. Replica dura pe care i-o da lui Samurache arata differenta dintre vorbe si fapte, Samson fiind un ipocrit. Faptul ca i se adreseaza unui bou oarecare il micsoreaza si mai mult , boul cu privirea nefiind doar un prost( ca toti boii) dar si “” oarecare””. In alegorie Samson il reprezinta pe omul prefacut care are sal e fraze se observa curata demagogie. Samurache este un “”catel”” un naiv care crede in vorbelëe umflate ale lui Samson si este chiar “”mandru”” pentru gandirea lui “”minunata”. Samurache il reprezinta pe omul neprefacut si credul, inselat de cei aflati pe o alta treapta in ierarhia sociala.

Scrise in veacul al 14-lea, fabulele lui Grigore Alexabdrescu sunt inca viabile, prin situatia de viata infatisata, a caror morala ramane mereu valabila.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?