Nechifor Lipan este personajul care nu participa direct la actiune , fiind cunoscut indirect din marturisirile altor personaje , prin intermidiul rememorarilor. Numele sau adevarat este Gheorghita , dar , la patru ani , ii este schimbat , pentru a fii salvat de boala si de moarte.

Sub aspect fizic , oierul avea infatisare indesata si spatoasa , mustata neagra , groasa , adusa a oala si ochii cu sprancenele aplecate.

Fiind barbat voinic si puternic , avea mare curaj si nu-i putea sta nimeni impotriva. Nu se temea de hotii , deoarece”' avea stapanire asupra lor , iar atunci cand acestia au vrut sa-l prade numai si-a lapadat din cap caciula , si-a scuturat pletele s-a inhatat baltagul. “' Atata a strigat ( Mai slabanogilor , eu pe voi va platesc in numele tatalui si va pravalesc cu piciorul in rapa ). Aceia au ferit dupa s-au dus.”'

El e harnic si priceput in mestesugul oieritului , caci”' stanile i-au fost bine randuite si ciobani ascultatori”'. Nechifor Lipan stie sa-si aleaga bacii care nu cunosteau numai istorisiri , ci taina laptelui acru si-a branzei de burduf si de aceea el primea cereri pentru branzeturi”' de departe , din niste targuri cu nume ciudate”'. Este prietenos , petrecaret si nu lipseste de la nunti si cumetrii , unde ii place sa povesteasca intamplari”' cu inteles”'. Uneori ,”' era om cu hartag la chef”' , unde-i placea sa petreaca cu prieteni si cu lautari”' si de aceea , cand se zvonea pe Tarcau ca lui Nechifor i-a cazut veste cu parale”' , la crasma isi faceau aparitia si lautarii ,”' parca i-ar fi adus haitul”'.

Alteori , ii placea”' sa-si abata calul in preajma muierilor si sa poposeasca langa ele”' .

Cand , din iubire , Vitoria isi manifesta gelozia , Lipan socotea ca este cazul sa scoata cativa din cei sapte draci care o stanpeneau , dar pe urma regreta si”' isi pleca fruntea si arata mare parere de rau si jale”'.

Nechifor Lipan era un om vrednic si fudul si nu se uita la bani , devenind chiar risipitor daca i se oferea tot ce-i trebuia si dupa gestul sau ; de aceea ara generos cu toti cei pe care ii intalnea si-i considera demni de atentia sa , isi cinstea tovarasii de drum , dar si pe calatori , sfintea turmele si-l platea bine pe preot.

In voinicia sa , se incumeta sa se lupte chiar cu demonul de pe Piatra Teiului , luand cu sine un cofael cu vin si lautarii , asa cum isi aduce aminte domnul David din Calugareni. La Farcasa , mos Pricop si-l aminteste pe Lipan purtand caciula brumarie , cojoc in clinuri , de miel negru , scurt pana la genunchi si fiind incaltat botfori. Nechifor il impresionase pe batran , care-l considera”' vrednic roman”' , nepasandu-i de oamenii rai pentru care avea pistoale incarcate in desagi.

Nechifor Lipan este personajul care deschide si se incheaga pe parcursul actiunii , devenind o prezenta vie , de-a lungul derularii tuturor intamplarilor. Portretul sau este construit din relatarile Vitoriei si ale altor personaje cu care el vine in contact , deoarece oamenii nu-l uita si munteanca gaseste pretutindeni”' vorbe vii”' despre trecerea lui.

De aceea , trasaturile caracteristice ale lui Lipan sunt reliefate prin rememorare , realizate fiind prin prezentarea lor directa , prin descriere , fie prin relatarea unor intamplari.

Prin unele dintre insusirile sale aminteste de personaje baladelor noastre populare , fiind infatisat intr-o aura legendara , ca un adevarat erou popular , insumand calitatile categoriei tipologice din care face parte.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?