In “Harap-Alb”, Ion Creanga porneste de la modelul popular, reactualizeaza teme de circulatie universala, dar le organizeaza conform propriei viziuni, intr-un text narativ mai complex decat al basmelor populare. Caracaterul de bildungsroman al basmului presupune parcurgerea unui traseu al devenirii spirituale (concretizat intrecerea probelor) si modificarea statutului sociual al protagonistului.
Personajele (oameni, dar si fiinte himerice cu comportament omenesc) sunt purtatoare ale unor valori simbolice : binele si raul in diversele lor ipostaze. Invingatoare sunt fortele binelui.

Harap-Alb nu are puteri supranaturale si nici insusiri exceptionale (vitejie, darzenie, istetime) dar dobandeste prin trecerea probelor o serie de calitati psiho-morale (mila, bunatatea, generozitatea, prietenia, respectarea juramantului, curajul) necesare unui imparat, in viziunea autorului.

Sensul didactic al basmului este exprimat de Sfanta Duminica : “Cand vei ajunge si tu mare si tare, ii cauta sa judeci lucrurile de-a fir a par si vei crede celor asupriti si necajiti, pentru ca sti acum ce e necazul”.

Numele personajului reflecta conditia duala : rob, sluga (Harap) de origine nobila (Alb) iar sugestia cromatica al-negru, traversarea unei stari intermediael (initierea) intre starea de inocenta (negru) si “invierea” spirituala a celui ce va deveni imparat (alb).

Schimbarea numelui reprezinta inceputul initierii spirituale, unde va fi condus de span. “Rautatea” spanului il va pune in situatii dificile, al caror traversare implica demonstarea unor calitati moral necesara atunci cand va fi “mare si tare”.
Spanul nu este doar o intruchipare a raului, ci are si rolul initiatorului, este “un reu necesar”. De aceea calul nazdravan nu-l ucide inainte ca initierea eroului sa se fi incheiat. Nu doar naratorul, ci si personajele par a avea cunostinta de scenariul initiatic pe care trebuie sa-l traverseze protagonistul.

Eroul este sprijinit de ajutoare si donatori : fiinte cu insusiri supranaturale(Sfanta Duminica) animale fabuloase (calul nazdraval, craiasa furnicilor si a albinelor), fapturi himerice (cei cinci tovarasi) sau obiecte miraculoase (aripile craieselor, smicele de mar, apa vie apa moarta).

Specific basmului cult este modul in care persoinajele se individualizeaza prin limbaj.

Ca orice basm,”Harap-Alb” pune in evidenta idealul de dreptate de adevar si de cinste.

Caracterul (personajul) lui Harap-Alb este in acelasi timp o pilda pentru toti tinerii neinitiati ; caci, in fond, Ion Creanga a plecat de la un simbol si a creat un tip-tipul adolescentului.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?