Personaj principal, dinamic, multidimensional.
Modalitati de caracterizare:
— caracterizare directa: portretul facut de dramaturg (in didascalii) si de alte personaje; autocaracterizarea;
— caracterizare indirecta: prin propriile actiuni, simtiri si ganduri; prin comentariile celorlalte personaje; prin mediul in care traieste.

Alta e un produs al fortei de modelare emanata de personalitatea lui Pietro Gralla.
Negoitescu ii reprosa dramaturgului ca “in unele lucrari dramatice ale sale (Act venetian, Jocul ielelor), postura femeii tratate cu nedisimulat dispret e penibila si degradanta”. Si Aurel Petrescu afirma ca “in Act venetian, dramaturgul a simplificat la maximum peisajul sufletesc al femeii (…). De unde si atmosfera piesei impregnata de cinism”. Criticul Ion Vartic, intr-o analiza percutanta a dramei, sublinia ca “Alta, femeia aleasa de Pietro, nu e o monada, adica un concept abstract, ci o realitate vie, puternica si contradictorie; in final ea se dovedeste a fi, la fel ca Pietro, un suflet tare, o adevarata Gralla. Ceea ce nu intelege fostul corsar (…) e, in primul rand, loialitatea “masculina” a frumoasei venetiene”. Asadar, personajul marcat de cinismul auctorial merita urmarit indeaproape.

Obisnuita didascalie ne-o prezinta pe Alta in ipostaza maxima a devenirii sale fizice si morale:, femeie de o frumusete nelinistitoare, voinica dar mladioasa, cu miscarile senzuale. Are ochii mari, in cearcane vinete, care-i dau un aer de profunda melancolie cand priveste staruitor, fara sa vorbeasca. Fiecare fraza o precede cu privirea, asa ca pare ca vorba nu repeta decat ce au spus intai ochii…”
Textul ne ofera o retrospectiva asupra existentei eroinei: fiica a primului magistrat al Zarei, fata nestiutoare, sedusa de Cellino, amagita de amant si urmarindu-l pe acesta peste tot, cersindu-i dragostea, silita sa se vanda, a maturat un an de zile scena teatrului din Milano sau a ajutat actritele sa se imbrace. A urcat apoi pe scena ca actrita, dorindu-si sa invinga numai pentru ca intr-o zi renumele si stralucirea ei sa-l miste pe seducator. Iar trecerea pe scena teatrului din Venetia a facut-o tot de dragul amorezului, catre care isi cauta calea.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?